Veitchia

Christmas palm
Veitchia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de Zuidelijke Pacific, zoals Vanuatu en Fiji
 • Karakteristiek voor hun slanke stammen en veervormige bladeren
 • Populaire sierplanten in tropische gebieden

Veitchia is een geslacht van palmen, inheems in de eilanden van de Zuidelijke Pacific, met name Vanuatu en Fiji. Deze palmen worden gekenmerkt door hun slanke stammen en elegante, veervormige bladeren. Ze zijn populaire sierplanten in tropische en subtropische gebieden voor hun decoratieve waarde en vermogen om snel te groeien in de juiste omstandigheden.

Veitchia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Veitchia kamerplant, ook wel Christmas palm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Veitchia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Veitchia verzorging

Algemene verzorging

Veitchia, ook wel bekend als de majestueuze palm, is een snelle groeier die een zonnige standplaats en vochtige, goed doorlatende grond vereist.

Zorg voor regelmatige watergift om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar vermijd waterophoping. Deze palm profiteert van hoge luchtvochtigheid en regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Bescherm de palm tegen extreme koude, aangezien Veitchia gevoelig is voor vorst.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Veitchia.

Standplaats

Veitchia, bekend als de Christmas palm, heeft helder, indirect licht nodig en kan ook enige directe zon verdragen. Een locatie binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen zou ideaal zijn, zodat de palm kan profiteren van enige directe zon. De hele dag door intense blootstelling aan directe zon moet echter vermeden worden.

Onvoldoende licht kan leiden tot langgerekte stengels en zwakkere groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze tropische palm vereist een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Het is aanbevolen om de palm eens per week water te geven, waarbij overtollig water goed moet kunnen weglopen om wortelrot te voorkomen.

In de herfst en winter, als de groei vertraagt, kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, ervoor zorgend dat de grond niet uitdroogt maar ook niet verzadigd raakt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, kenmerkend voor tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, vochtige, rijke grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn palmafamiliehabitat.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen en uiterlijk te behouden; enig onderhoudssnoei is vereist.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Matig groeitempo voor deze palmen, waarbij sommige soorten sneller groeien onder ideale omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Kan lichamelijk letsel veroorzaken door scherpe bladeren; inslikken van zaden kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiende palm, vereist jaarlijks verpotten om de groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Veitchia video's

The Ultimate Palm Tree Guide: Design & Care

Christmas palm trees! | Grow adonidia merrillii from seed

Veitchia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Veitchia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Veitchia soorten

kamerplanten

Veitchia Merrillii

Must-haves om jouw Veitchia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken