Dypsis

Goudpalm, Areca palm
Dypsis verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Madagaskar
 • Populair als luchtzuiverende binnenplanten
 • Vereisen helder, indirect licht

Dypsis is een geslacht van palmen, vooral bekend van de Dypsis lutescens, of Areca palm, die inheems is in Madagaskar. Deze palmen zijn populair als binnenplanten vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen en vermogen om een tropische sfeer toe te voegen aan interieurs. Ze vereisen helder, indirect licht en regelmatige watergift, maar zijn relatief makkelijk te verzorgen.

Dypsis verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Dypsis kamerplant, ook wel Goudpalm, Areca palm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Dypsis soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Dypsis verzorging

Algemene verzorging

Dypsis, waaronder de populaire Areca Palm, is geliefd om zijn sierlijke, verende bladeren en als een natuurlijke luchtzuiveraar. Deze palmen prefereren helder, indirect licht maar kunnen gedeeltelijke schaduw verdragen. Voorkom direct zonlicht, wat de bladeren kan verschroeien.

Dypsis palmen hebben regelmatig water nodig, waarbij de grond licht vochtig blijft maar niet doorweekt; een goede drainage van de pot is essentieel. Ze gedijen in een omgeving met hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats de plant op een vochtige locatie.

Voed de plant tijdens het groeiseizoen elke maand met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Dypsis.

Standplaats

Dypsis, waaronder de populaire Areca palm valt, heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Een standplaats binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal. Deze palmen kunnen ook enige directe ochtendzon verdragen, maar te veel direct licht, vooral in de middag, kan de bladeren beschadigen.

Een raam op het noorden kan ook voldoende licht bieden als de palm dichtbij genoeg staat.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Dypsis, inclusief de populaire Areca palm, houdt van een gelijkmatig vochtige grond, vooral tijdens de warmere maanden. Water geven eens per week in de lente en zomer is vaak voldoende, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de grootte van de plant.

Geef deze plant het liefst geregeld kleine hoeveelheden water en controleer tussen de watergiften de vochtigheid van de potgrond. Dit kan met een vochtigheidsmeter of door een vinger een paar centimeter in de potgrond te steken.

In de herfst en winter, verminder je de watergift tot eens in de twee weken of wanneer de bovenste laag van de grond droog begint te worden.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige omstandigheden die typerend zijn voor tropische omgevingen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, vochtige grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse tropische omgeving.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode bladeren te verwijderen en de grootte te controleren; enig onderhoud is vereist.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Vatbaar voor schimmelziekten in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Palmen met een matig groeitempo, variërend per soort.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Snelgroeiende palm die baat kan hebben bij jaarlijks verpotten om de groei bij te houden.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Dypsis video's

Areca Palm Complete Growing Guide

ARECA PALM TREE CARE!

Dypsis alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Dypsis kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Dypsis soorten

kamerplanten

Areca Lutescens

Must-haves om jouw Dypsis te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken