Phoenix

Canarische dadelpalm
Phoenix verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië
 • Bekend om de productie van dadels
 • Populair in landschapsarchitectuur

Phoenix is een geslacht van palmen dat bekend staat om soorten zoals de dadelpalm (Phoenix dactylifera), die al duizenden jaren voor zijn vruchten wordt gekweekt. Deze palmen zijn inheems in tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië. Phoenix-palmen kunnen grote hoogtes bereiken en hebben kenmerkende veervormige bladeren. Ze zijn populair in landschapsarchitectuur en voor de productie van dadels.

Phoenix verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Veel water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant, Tropisch
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Phoenix kamerplant, ook wel Canarische dadelpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Phoenix soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Phoenix verzorging

Algemene verzorging

Phoenix, beter bekend als dadelpalm, omvat verschillende soorten palmen die vaak worden gekweekt voor hun prachtige decoratieve uiterlijk. Deze palmen verkiezen een plek met helder, indirect licht maar kunnen ook direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen. Phoenix palmen doen het goed bij gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid en vereisen periodieke bemesting tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Phoenix.

Standplaats

Phoenix, waaronder de dadelpalm valt, heeft veel licht nodig en kan enige directe zon verdragen. Plaats Phoenix palmen binnen 1 tot 2 meter van een raam op het zuiden, oosten of westen om voldoende licht te garanderen.

Deze palmen gedijen bij veel licht; te weinig licht kan leiden tot zwakke groei en dunne bladeren.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Phoenix palmen hebben een hoge waterbehoefte, afhankelijk van het seizoen. In de lente en zomer, tijdens het actieve groeiseizoen, is het water geven eens in week aanbevolen. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten niet volledig uitdroogt en licht vochtig blijft.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de binnenomstandigheden.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Past zich goed aan aan warme omstandigheden met wat vochtigheid, typerend voor subtropische omgevingen.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; aanpasbaar aan verschillende omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.

Luchtvochtigheid

Kan een scala aan luchtvochtigheid verdragen maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn palmafamilie.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om dode of stervende bladeren te verwijderen; enig onderhoud is vereist voor uiterlijk en gezondheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Palmen met een matig groeitempo, hoewel sommige soorten langzamer kunnen zijn.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Kan lichamelijk letsel veroorzaken door scherpe randen; inslikken van zaden kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiende palm die baat heeft bij jaarlijks verpotten om de groei mogelijk te maken.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Phoenix video's

Phoenix sylvestris Palms in Jacksonville

11 Years Timelapse of my canary date palm @ Belgium

Phoenix alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Phoenix kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Phoenix soorten

kamerplanten

Phoenix Canariensis

kamerplanten

Phoenix Roebelenii

Must-haves om jouw Phoenix te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken