Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom
Ficus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Moraceae
Handige / leuke weetjes:
 • Een groot geslacht van tropische planten
 • Populair als kamerplanten en voor luchtzuiverende kwaliteiten
 • Gevoelig voor overbewatering

Ficus is een groot geslacht van tropische planten, bomen, struiken en wijnstokken, waaronder de bekende Ficus benjamina (treurvijg) en Ficus elastica (rubberplant).

Deze planten zijn populair als kamerplanten vanwege hun vermogen om in diverse lichtomstandigheden te gedijen en voor hun luchtzuiverende kwaliteiten. Ficus soorten vereisen regelmatige watergift maar zijn gevoelig voor overbewatering.

Ficus verzorging in het kort
Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Ficus kamerplant, ook wel Vioolbladplant, Rubberboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Ficus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Ficus verzorging

Algemene verzorging

Ficus, waaronder de populaire Ficus benjamina (Treurvijg) en Ficus elastica (Rubberplant), verkiest helder, indirect licht. Sommige soorten verdragen ook direct zonlicht. Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen en tocht, wat bladval kan veroorzaken.

Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Laat de grondoppervlakte uitdrogen tussen gietbeurten door. In de winter minder water geven.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Ficus.

Standplaats

Ficus omvat soorten zoals de rubberboom (Ficus elastica) en de vijgenboom (Ficus lyrata), die helder, indirect licht nodig hebben. Plaatsing binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal.

Sommige Ficus-soorten, zoals Ficus benjamina, kunnen ook goed gedijen in een lichtere schaduw. Direct zonlicht kan bij sommige soorten bladverbranding veroorzaken, terwijl onvoldoende licht kan leiden tot bladval en een vertraagde groei.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Dit geslacht, inclusief populaire soorten zoals Ficus benjamina (treurvijg) en Ficus lyrata (vioolbladplant), vereist een consistent vochtige grond zonder dat deze doorweekt raakt.

In de lente en zomer, de actieve groeiperiode, is eens in de week water op kamertemperatuur geven vaak voldoende.

In de herfst en winter kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, afhankelijk van de lichtintensiteit en temperatuur in de ruimte.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, enigszins vochtige omstandigheden, typerend voor veel tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke grond nodig; geeft de voorkeur aan licht zure tot neutrale grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Veelzijdig in soorten maar geeft over het algemeen de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om vorm te geven, dichte groei te bevorderen en zwakke of dode takken te verwijderen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten in overdreven natte omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral Ficus benjamina en Ficus lyrata onder goede omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Kan orale irritatie, braken en diarree veroorzaken door zijn sap.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend, vooral de grotere soorten, vereisen jaarlijks verpotten.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Ficus video's

Ficus elastica (rubber tree) burgundy care and propagation

7 ESSENTIAL Rubber Plant Care Tips

Ficus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Ficus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Ficus soorten

kamerplanten

Ficus Alii

kamerplanten

Ficus Amstel King

kamerplanten

Ficus Benjamina Natasja

kamerplanten

Ficus Cyathistipula

kamerplanten

Ficus Danielle

kamerplanten

Ficus Elastica Abidjan

kamerplanten

Ficus Elastica Belize

kamerplanten

Ficus Elastica Robusta

kamerplanten

Ficus Lyrata

kamerplanten

Ficus Lyrata Op Stam

kamerplanten

Ficus Marole

kamerplanten

Ficus Melany

kamerplanten

Ficus Moclame

kamerplanten

Ficus Robusta

kamerplanten

Ficus Tineke

Must-haves om jouw Ficus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken