Saxifraga

Steenbreek
Saxifraga verzorging
Verzorging: Makkelijk
Categorie: Bladplanten
Familie: Saxifragaceae
Handige / leuke weetjes:
  • Populair in rotstuinen en als bodembedekkers
  • Bekend om compacte groeiwijze en opvallende bloemen
  • Komt voor in koele, noordelijke en bergachtige gebieden

Saxifraga, ook bekend als steenbreek, omvat een grote diversiteit aan soorten die voornamelijk voorkomen in de koele, noordelijke gebieden en bergachtige regio’s van de wereld. Deze planten staan bekend om hun compacte groeiwijze en zijn populair in rotstuinen en als bodembedekkers vanwege hun kleine, maar opvallende bloemen die in verschillende kleuren kunnen voorkomen.

Saxifraga verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek, Zaden / sporen
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Roest
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Saxifraga kamerplant, ook wel Steenbreek genoemd. Daarnaast vind je informatie over Saxifraga soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Saxifraga verzorging

Algemene verzorging

Saxifraga, ook bekend als steenbreek, omvat een grote variëteit aan planten die voornamelijk in rotsachtige, alpiene habitats groeien. Plaats ze in helder, indirect licht met enige bescherming tegen de hete middagzon.

Deze planten geven de voorkeur aan een koelere omgeving en goed doorlatende, enigszins vochtige grond. Gematigd water geven, waarbij de grond tussen de gietbeurten door licht moet uitdrogen. Overbewatering vermijden om wortelrot te voorkomen.

Een lichte bemesting tijdens het groeiseizoen kan de groei en bloei ondersteunen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Saxifraga.

Standplaats

Veel soorten binnen het geslacht Saxifraga verkiezen helder, indirect licht met enkele uren directe ochtendzon. Plaats ze op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten om de ideale lichtomstandigheden te bieden.

Te veel directe middagzon kan delicate bladeren beschadigen, terwijl onvoldoende licht de bloei kan beïnvloeden en kan leiden tot langgerekte groei.

  • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
  • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze rotstuinplanten houden van een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Ongeveer eens per week water geven in de lente en zomer is geschikt. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om waterophoping te voorkomen.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de omgevingscondities.

  • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koele, vochtige omstandigheden, geschikt voor gematigde gebieden.

  • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond rijk aan organisch materiaal.

  • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
  • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse rotsachtige, bergachtige habitats.

  • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen en vollere groei te bevorderen; matige snoei is nodig.

  • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

  • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
  • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
  • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.

Groei

Matig groeitempo, waarbij sommige soorten in ideale omstandigheden snel grond bedekken.

  • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

  • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

    Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

  • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

    Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

    Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

  • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.
  • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Saxifraga video's

Saxifraga Showcase: Fantastic Options for Your Garden!

Strawberry Begonia (Saxifraga Stolonifera) - Growing Tips

Saxifraga alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Saxifraga kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Saxifraga soorten

kamerplanten

Saxifraga Tricolor

kamerplanten

Saxifraga X Urbium Variegata

Must-haves om jouw Saxifraga te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken