Hoya

Wasbloem, Parel
Hoya verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Apocynaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Voornamelijk voorkomend in Azië en Australië
 • Bekend om wasachtige bladeren en geurende bloemen
 • Vereisen helder, indirect licht en goed doorlatende grond

Hoya, bekend als wasbloem of porseleinbloem, is een geslacht van tropische planten die hoofdzakelijk voorkomen in Azië en Australië. Deze klimplanten of hangplanten staan bekend om hun wasachtige bladeren en prachtige, geurende bloemen die in trossen bloeien. Hoya’s vereisen helder, indirect licht en goed doorlatende grond, en ze hebben de neiging om droogte beter te verdragen dan overbewatering.

Hoya verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Orchidee, Turf
Laag risico op ziekten
Wolluis, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Hoya kamerplant, ook wel Wasbloem, Parel genoemd. Daarnaast vind je informatie over Hoya soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Hoya verzorging

Algemene verzorging

Hoya, ook bekend als wasbloem, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn prachtige, wasachtige bloemen en glanzende bladeren. Hoya’s verkiezen helder, indirect licht en kunnen zelfs wat direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en laat de grond grotendeels uitdrogen tussen de gietbeurten. Overbewatering kan leiden tot wortelrot. Hoya’s gedijen bij hoge luchtvochtigheid, maar zijn vrij droogtetolerant eenmaal gevestigd.

Voed de plant tijdens het groeiseizoen elke maand met een verdunde bloeiende plantenmeststof om de bloei te bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Hoya.

Standplaats

Hoya’s, of wasbloemen, hebben behoefte aan helder, indirect licht om goed te bloeien. Een plaatsing binnen 1 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal om voldoende licht te vangen zonder directe middagzon.

Sommige Hoya-soorten kunnen enige directe zon in de ochtend of late namiddag verdragen. Onvoldoende licht kan de bloei beïnvloeden en leiden tot leggy groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Hoya planten verkiezen een iets droger topdeel van de grond tussen de gietbeurten. Geef daarom altijd kleine beetje water tegelijk en voorkomt natte voeten en wortelrot.

In het groeiseizoen is eens in de week tot eens in de twee weken water geven voldoende, afhankelijk van de omstandigheden zoals licht en luchtvochtigheid.

Zorg ervoor dat de grond licht uitdroogt voordat je opnieuw water geeft. In de koelere maanden kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige omstandigheden, vaak in tropische en subtropische klimaten.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, luchtige grond; geeft de voorkeur aan een hoog organisch gehalte.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Presteert het beste bij matige luchtvochtigheid, hoewel het hogere niveaus kan verdragen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om ongezonde delen te verwijderen of vorm te geven; vereist over het algemeen weinig snoei.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan lijden onder overbewatering of plaagproblemen.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wolluis - Zachte luizen bedekt met een witte, katoenachtige substantie, die zich voeden met plantsap en plakkerige honingdauw uitscheiden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, waarbij sommige soorten in ideale omstandigheden snel kunnen groeien.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar grote hoeveelheden kunnen milde maagklachten veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, profiteert van lichte potgebondenheid.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Hoya video's

HOYA CARE & Propagation

Tips and Tricks For Hoyas

Hoya alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Hoya kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Hoya soorten

kamerplanten

Hoya Kerrii

Must-haves om jouw Hoya te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken