Livistona

Waaierpalm
Livistona verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Australië, Azië, en de Hoorn van Afrika
 • Staan bekend om hun grote, waaiervormige bladeren
 • Geschikt voor grote tuinen of openbare ruimtes

Livistona is een geslacht van palmen, voornamelijk inheems in Australië, Azië en de Hoorn van Afrika. Deze palmen staan bekend om hun grote, waaiervormige bladeren en worden vaak gebruikt in landschapsarchitectuur vanwege hun indrukwekkende voorkomen. Ze kunnen goed tegen droogte, maar vereisen voldoende ruimte om te groeien, waardoor ze meer geschikt zijn voor grote tuinen of openbare ruimtes.

Livistona verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Scheuten / pups, Zaden / sporen
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Livistona kamerplant, ook wel Waaierpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Livistona soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Livistona verzorging

Algemene verzorging

Livistona, ook bekend als waaierpalm, is een sierlijke palm die een tropische sfeer aan elk interieur toevoegt. Deze palmsoort heeft helder, indirect licht nodig en kan gedeeltelijke schaduw verdragen. Voorkom direct zonlicht, dat de bladeren kan verschroeien.

Zorg voor een gelijkmatig vochtige grond; overbewatering vermijden om wortelrot te voorkomen. Livistona’s gedijen in een omgeving met hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Livistona.

Standplaats

Livistona, ook bekend als de waaierpalm, heeft helder, indirect licht nodig. Een standplaats op 2 tot 3 meter van een raam op het zuiden, oosten of westen is ideaal.

Deze palmen kunnen enige directe zon verdragen, maar te veel direct licht, vooral in de zomer, kan de bladeren verschroeien. Onvoldoende licht zal de groei vertragen en kan leiden tot slappe bladeren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De Livistona palm heeft een consistente vochtigheid nodig in de grond, vooral tijdens het groeiseizoen. Eens per week water geven is geschikt om de grond vochtig te houden.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige omstandigheden, typerend voor tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, vochtige, rijke grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn palmafamiliekenmerken.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen en de grootte te controleren; vereist enig onderhoud.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Matig groeitempo voor een palm, met gestage ontwikkeling in de loop der jaren.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid, minder vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Livistona video's

Fan palm Indoor plant complete care

Chinese Fan Palms as Houseplants | In Depth Discussion

Livistona alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Livistona kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Livistona soorten

kamerplanten

Livistonia Rotundifolia

Must-haves om jouw Livistona te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken