Syngonium

Pijlpuntplant
Syngonium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Midden- en Zuid-Amerika
 • Bekend om hun pijlvormige bladeren
 • Populair vanwege hun gemakkelijke verzorging

Syngonium, ook bekend als pijlpuntplant, is een geslacht van tropische klim- en hangplanten die inheems zijn in Midden- en Zuid-Amerika. Deze planten staan bekend om hun pijlvormige bladeren, die naarmate de plant ouder wordt, van vorm kunnen veranderen. Syngoniums zijn populair vanwege hun gemakkelijke verzorging en de variëteit in bladkleuren en -patronen, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor binnenshuis tuinieren.

Syngonium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren, Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Wortelrot, Xanthomonas
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Syngonium kamerplant, ook wel Pijlpuntplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Syngonium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Syngonium verzorging

Algemene verzorging

Syngonium, ook bekend als pijlpuntplant, is een veelzijdige kamerplant die zowel om zijn aantrekkelijke bladvormen als -patronen geliefd is. Deze plant verkiest helder, indirect licht maar kan ook goed gedijen onder lagere lichtomstandigheden. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en laat de grond licht uitdrogen tussen gietbeurten. Syngonium gedijt bij een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig sproeien of de plant op een vochtige plaats zetten is aan te raden.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Syngonium.

Standplaats

Syngonium, ook bekend als pijlpuntplant, heeft helder, indirect licht nodig maar kan ook goed gedijen in medium lichtomstandigheden. Een plaatsing op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of onder het gefilterde licht van een raam op het zuiden of westen is geschikt.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, terwijl te weinig licht de groei kan vertragen en de levendigheid van de bladkleuren kan verminderen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Pijlpuntplant houdt van vochtige grond zonder dat deze doorweekt raakt. Tijdens het actieve groeiseizoen is het aanbevolen om eens per week water te geven, ervoor zorgend dat de grond licht uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, kan de frequentie van water geven worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige omstandigheden, kenmerkend voor tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en bossigheid te bevorderen; matige snoei helpt de grootte te beheren.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor bacteriële en schimmelziekten in overdreven natte omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.
 • Xanthomonas - Een bacteriële infectie die gele of bruine vlekken op bladeren veroorzaakt, vaak met een gele halo.

Groei

Snelgroeiend, vooral wanneer jong, met snelle ontwikkeling van bladeren onder goede omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan ernstige irritatie veroorzaken in mond en maagdarmkanaal bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om krachtige groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Syngonium video's

SYNGONIUM CARE TIPS & TRICKS

Arrowhead Plant Care Tips & Tricks! | Syngonium Vine Houseplant Care

Syngonium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Syngonium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Syngonium soorten

kamerplanten

Syngonium Batik

kamerplanten

Syngonium Confetti

kamerplanten

Syngonium Maria

kamerplanten

Syngonium Mottled

kamerplanten

Syngonium Neon

kamerplanten

Syngonium Pink Splash

kamerplanten

Syngonium Wendlandii

Must-haves om jouw Syngonium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken