Aglaonema

Chinese Evergreen
Aglaonema verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit tropische gebieden van Azië
 • Gedijt goed in lage lichtomstandigheden
 • Bekend om luchtzuiverende kwaliteiten

Aglaonema, vaak aangeduid als Chinese Evergreen, komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische gebieden van Azië.

Deze plantensoort staat bekend om zijn bonte bladeren en het vermogen om goed te gedijen in lage lichtomstandigheden. Dit maakt ze een populaire keuze voor binnenshuis tuinieren. Daarnaast staan beschikken ze over luchtzuiverende kwaliteiten.

Aglaonema verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Gemiddeld water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Aglaonema kamerplant, ook wel Chinese Evergreen genoemd. Daarnaast vind je informatie over Aglaonema soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Aglaonema verzorging

Algemene verzorging

Aglaonema, vooral bekend als Chinese Evergreen, is een leuke kamerplant die het goed doet onder verschillende lichtomstandigheden. Deze plant geeft de voorkeur aan matig tot laag licht en kan zelfs overleven in kunstlicht. Dit maakt hem ideaal voor plekken zoals kantoren of binnenruimtes met weinig natuurlijk licht. Een noordgericht raam of een plekje verder van een raam met feller licht is perfect.

Aglaonema’s hebben een gemiddelde waterbehoefte; de grond moet licht vochtig blijven, maar zorg ervoor dat deze niet doorweekt raakt. Laat de bovenste laag grond iets opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Deze planten zijn erg vergevingsgezind wat betreft luchtvochtigheid, maar een hogere luchtvochtigheid zal de groei bevorderen. Teveel extra voeding kan leiden tot bladverbranding, dus beperk het voeden tot eens per maand tijdens het groeiseizoen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Aglaonema.

Standplaats

Aglaonema, of Chinees evergreen, verkiest helder, indirect licht maar kan ook goed gedijen in minder lichte omstandigheden. Een standplaats op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of in de nabijheid van een raam op het oosten waar het licht gefilterd wordt, is ideaal.

Een zuidelijk of westelijk raam kan ook, zolang de plant ver genoeg (meer dan 3 meter) van het raam verwijderd is of achter een licht gordijn staat.

Aglaonema’s die te veel direct zonlicht krijgen, kunnen last hebben van bladverbranding, terwijl te weinig licht leidt tot langzame groei en minder levendige bladkleuren.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Aglaonema vereist een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen, zonder dat de grond verzadigd raakt. Het is meestal voldoende om deze plant eens per week water te geven.

Tijdens het niet-groeiseizoen kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens in de twee weken, aangezien de plant minder water verbruikt bij lagere lichtniveaus en koelere temperaturen.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige omstandigheden die in tropische gebieden worden aangetroffen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, licht zure tot neutrale grond; verdraagt weinig licht.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Verdraagt een scala aan luchtvochtigheidsniveaus maar gedijt het beste bij iets hogere luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om vergelende bladeren te verwijderen of de grootte te controleren; over het algemeen weinig onderhoud.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor overbewatering en slechte luchtcirculatie, wat leidt tot schimmelziekten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Over het algemeen een gematigd groeitempo, sneller onder optimale omstandigheden maar niet snel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen, die orale irritatie, kwijlen, enz. veroorzaken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid; vereist niet vaak verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Aglaonema video's

Aglaonema 'Lotus Delight' Care Tips and Propagation

How to Grow & Care for Chinese Evergreen (Aglaonema) Indoors

Aglaonema alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Syngonium

Pijlpuntplant

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Aglaonema kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Aglaonema soorten

kamerplanten

Aglaonema Amazon Silver

kamerplanten

Aglaonema Chantal

kamerplanten

Aglaonema Christina

kamerplanten

Aglaonema Cintho Queen

kamerplanten

Aglaonema Crete

kamerplanten

Aglaonema Cutlass

kamerplanten

Aglaonema Diamond Bay

kamerplanten

Aglaonema Key Lime

kamerplanten

Aglaonema Lemon Mint

kamerplanten

Aglaonema Maria

kamerplanten

Aglaonema Red Valentine

kamerplanten

Aglaonema Red Zircon

kamerplanten

Aglaonema Salmon Fantasy

kamerplanten

Aglaonema Silver Bay

kamerplanten

Aglaonema Silver Moon

kamerplanten

Aglaonema Silver Queen Compact

kamerplanten

Aglaonema Stripes

kamerplanten

Aglaonema White Joy

Must-haves om jouw Aglaonema te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken