Clusia

Varkensboom
Clusia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Clusiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oorspronkelijk uit tropisch Amerika
 • Bladeren waarop geschreven kan worden
 • Droogtetolerant en luchtzuiverend

Clusia, ook wel ‘autograafboom’ genoemd, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Amerika. Deze naam heeft de plant te danken aan het feit dat je op de dikke, wasachtige bladeren kunt ‘schrijven’ door de opperhuid te beschadigen. Clusia’s zijn robuuste, droogtetolerante planten die goed gedijen in helder, indirect licht. Ze zijn populair voor hun unieke esthetiek en luchtzuiverende eigenschappen.

Clusia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Laag risico op ziekten
Bladvlekken
Gemiddeld risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Clusia kamerplant, ook wel Varkensboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Clusia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Clusia verzorging

Algemene verzorging

Clusia, bekend als de ‘autograafboom’, is een robuuste plant die goed bestand is tegen diverse omgevingsfactoren. Deze plant houdt van veel licht en kan zelfs direct zonlicht verdragen, maar gedijt ook goed onder helder, indirect licht.

Zorg voor een goed doorlatende grond en laat de grond gedeeltelijk uitdrogen tussen de gietbeurten door. Clusia is droogtetolerant, wat minder frequent water geven betekent. Deze plant heeft baat bij een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien, vooral in drogere binnenomgevingen.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een verdunde meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Clusia.

Standplaats

Clusia, vaak gebruikt als een bladplant vanwege zijn dikke, vlezige bladeren, heeft het liefst helder, indirect licht. Hij kan enige directe zon verdragen, vooral als deze zacht is in de ochtend of late namiddag.

Een plaats bij een raam op het zuiden met enige bescherming tijdens de intensieve middaguren, of bij een raam op het oosten of westen, is geschikt. Clusia’s die onvoldoende licht krijgen, kunnen hun compacte groeivorm verliezen en minder nieuwe bladeren produceren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Clusia planten staan bekend om hun vermogen zelfs in rotsachtige en droge omstandigheden te overleven, maar verkiezen een licht vochtige grond.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is eens per week water geven waarschijnlijk voldoende. Zorg dat enkel de bovenste laag aarde is uitgedroogd en de grond daaronder licht vochtig blijft. Zorg wel dat er geen water onder in de pot blijft staan om wortelrot te voorkomen.

In de herfst en winter, als de groei vertraagt, kan de watergift worden beperkt tot eens per twee a drie weken. Nu mag de grond licht uitdrogen tussen de gietbeurten.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan de warme, vochtige omstandigheden die typerend zijn voor tropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, rijke grond; verdraagt verschillende omstandigheden.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Gedijt in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn tropische oorsprong.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vorm te geven en de gewenste grootte te behouden, vooral als het als heg is gegroeid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar kan af en toe last hebben van schimmelspots.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.

Groei

Matig groeitempo, kan sneller zijn onder optimale omstandigheden maar over het algemeen stabiel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Onvoldoende gegevens, maar kan irriterende verbindingen bevatten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Clusia video's

How to Grow and Care for the Autograph Tree

Clusia Rosea care - Autograph tree

Clusia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Clusia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Clusia soorten

kamerplanten

Clusia Rosea

kamerplanten

Clusia Rosea Princess

Must-haves om jouw Clusia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken