Anthurium

Flamingoplant
Anthurium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika
 • Bekend om hartvormige schutbladeren
 • Populaire kamerplant vanwege langdurig bloeien

Anthurium, ook bekend als flamingoplant, komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze staan bekend om hun glanzende bladeren en opvallende, hartvormige schutbladeren die in verschillende kleuren kunnen voorkomen, waaronder rood, roze en wit. Anthuriums zijn populaire kamerplanten vanwege het langdurige bloeien en de relatief eenvoudige verzorging.

Anthurium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Stengel- / stamstek
Orchidee, Tropisch
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Meeldauw, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Anthurium kamerplant, ook wel Flamingoplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Anthurium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Anthurium verzorging

Algemene verzorging

Anthurium, bij velen vooral bekend als Flamingoplant, is beroemd om zijn glanzende bladeren en opvallende, hartvormige bloemen. Deze tropische schoonheid heeft het liefst helder, indirect licht maar kan enkele uren direct zonlicht verdragen als het niet te intens is. Een plek bij een raam op het oosten of het westen is ideaal.

Anthuriums hebben een constante, licht vochtige grond nodig zonder dat de wortels in water staan. Laat de bovenste laag van de grond licht uitdrogen tussen de gietbeurten door. Ze gedijen bij een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats ze in een vochtige ruimte zoals een badkamer.

Voed de plant tijdens het groeiseizoen elke twee weken met een vloeibare meststof voor bloeiende planten.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Anthurium.

Standplaats

Anthurium, bekend om zijn glanzende bladeren en opvallende bloemen, houdt van matig tot helder, indirect licht. Ze gedijen het best wanneer ze op 2 tot 3 meter afstand van een raam op het oosten of westen worden geplaatst.

Een raam op het noorden kan ook geschikt zijn, mits de plant dichter bij het raam staat om voldoende licht te ontvangen.

Direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren, kan de bladeren beschadigen, terwijl onvoldoende licht kan resulteren in minder bloei en een zwakkere groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Anthuriums houden van een hoge luchtvochtigheid en een vochtige grond, maar geen waterophoping onder in de pot. In het groeiseizoen is eens per week water geven vaak voldoende, afhankelijk van de luchtvochtigheid en lichtintensiteit van hun omgeving.

In het niet-groeiseizoen kan de frequentie van water geven worden verminderd naar eens per twee weken, ervoor zorgend dat de grond licht vochtig blijft.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan de warme, vochtige omstandigheden van tropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, losse grond met veel organisch materiaal.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.
 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.

Luchtvochtigheid

Gedijt in hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn oorsprong in het regenwoud.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode bloemen en bladeren te verwijderen om gezondheid en uiterlijk te bevorderen.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor schimmel- en bacteriële ziekten door hoge luchtvochtigheid en waterbehoeften.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Groeit matig, met nieuwe bladeren en bloemen die het hele jaar door ontwikkelen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; zeer giftig bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; profiteert van lichte potgebondenheid.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Anthurium video's

Anthurium Clarinervium Care Tips and Propagation

How to Take Care of Your Anthurium Plants

Anthurium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Tillandsia

Roze ananasplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Anthurium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Anthurium soorten

kamerplanten

Anthurium Antarrow

kamerplanten

Anthurium Clarinervium

kamerplanten

Anthurium Rode Bloem

kamerplanten

Anthurium Silver Blush

Must-haves om jouw Anthurium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken