Araucaria

Slangenden, apenboom
Araucaria verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araucariaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Komt voor op het zuidelijk halfrond
 • Kan als kamerplant worden gekweekt
 • Heeft veel ruimte nodig vanwege potentiële grootte

Araucaria, ook wel bekend als de apenboom, is een geslacht van naaldbomen die voornamelijk in het zuidelijk halfrond voorkomen, zoals in Zuid-Amerika en Australië. De Araucaria araucana (Chileense apenpuzzelboom) en Araucaria heterophylla (Norfolk-eilandden) zijn populaire soorten. Deze bomen kunnen als kamerplant worden gekweekt, maar hebben uiteindelijk veel ruimte nodig vanwege hun potentiële grootte.

Araucaria verzorging in het kort
Halfschaduw
Gemiddeld water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Araucaria kamerplant, ook wel Slangenden, apenboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Araucaria soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Araucaria verzorging

Algemene verzorging

Araucaria, vaak bekend als de kamerden, is een langzaam groeiende conifeer die een vleugje groen toevoegt aan het interieur. Araucaria verkiest helder, indirect licht maar kan deels schaduw tolereren. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht, wat de naalden kan schaden.

Deze plant heeft regelmatig water nodig om de grond licht vochtig te houden, maar laat de grond tussen de gietbeurten door uitdrogen om wortelrot te voorkomen. Araucaria’s waarderen een koele omgeving en een constante luchtvochtigheid; overweeg de plant regelmatig te besproeien om aan zijn behoeften te voldoen. Vermijd hete, droge lucht van verwarmingsbronnen in de winter.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Araucaria.

Standplaats

Araucaria, ook bekend als de kamerden, heeft helder, indirect licht nodig. Deze planten doen het goed in de nabijheid van een raam op het oosten of westen, waar ze veel licht kunnen opvangen zonder directe blootstelling aan de harde middagzon.

Als alternatief kunnen ze ook voor een raam op het noorden worden geplaatst, zolang ze maar dichtbij genoeg staan om voldoende licht te krijgen.

Plaatsing ver van het raam of in een te donkere hoek kan leiden tot zwakke, uitgerekte groei en een verlies van naalden.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

De Araucaria slaat een gedeelte van het water op in zijn stam. Hierdoor heeft deze kamerplant niet veel water nodig. Toch heeft de Araucaria een consistent vochtige grond nodig tijdens het groeiseizoen, maar let op dat de grond niet verzadigd raakt.

In de lente en zomer is het aanbevolen om de plant eens in de één tot twee weken water te geven, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis.

Tijdens de herfst en winter kan de frequentie van het water geven worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, aangezien de plant minder actief is en minder water verbruikt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan koelere klimaten met milde temperaturen, typerend voor gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, licht zure grond nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse bosomgeving.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei spaarzaam, voornamelijk om vorm te geven of dode takken te verwijderen.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan lijden onder overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, vooral onder binnenomstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar kan milde irritatie veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vooral binnenshuis, waardoor minder vaak verpotten nodig is.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Araucaria video's

Norfolk Pine Problems? Crucial Care Tips

How to Care for a Norfolk Pine

Araucaria alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Syngonium

Pijlpuntplant

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Araucaria kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Araucaria soorten

kamerplanten

Araucaria Heterophylla

Must-haves om jouw Araucaria te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken