Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant
Pilea verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Urticaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuid-China
 • Bekend als de Chinese geldplant
 • Populair voor binnengebruik vanwege hun unieke esthetiek

Pilea, waaronder de populaire Pilea peperomioides, ook bekend als de Chinese geldplant, is een geslacht van tropische planten die bekend staan om hun opvallende bladvormen en gemak van verzorging. Deze planten zijn inheems in Zuid-China en gedijen het best in helder, indirect licht met matige watergift. Pilea’s zijn populair voor binnengebruik, vooral vanwege hun unieke esthetiek en snelle groei.

Pilea verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Pilea kamerplant, ook wel Pannenkoekenplant, Chinese geldplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Pilea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Pilea verzorging

Algemene verzorging

Pilea, met name de Pilea peperomioides, ook wel bekend als de pannenkoekenplant, is populair vanwege zijn unieke, ronde bladeren. Deze plant verkiest helder, indirect licht en moet worden beschermd tegen direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Gebruik een goed doorlatende, vochtige grond en laat de grond licht uitdrogen tussen gietbeurten. Pilea’s verkiezen een hogere luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Pilea.

Standplaats

Pilea, vooral bekend om de Pilea peperomioides, ook wel ‘pannenkoekenplant’ genoemd, heeft helder, indirect licht nodig. Een plek binnen 1 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal.

Enige directe zon in de ochtend of late namiddag kan worden getolereerd, maar de intense middagzon moet worden vermeden. Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en de plant kan zijn compacte vorm verliezen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Pilea planten hebben een voorkeur voor een licht vochtige grond en mogen niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het aan te raden om de plant eens in de week water te geven.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden teruggebracht tot eens in de twee weken, ervoor zorgend dat de grond niet volledig uitdroogt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige omstandigheden, typerend voor de ondergroei in tropische gebieden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan een goed drainerend, rijk, veenachtig mengsel.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, geschikt voor zijn diverse soorten en leefgebieden.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om bossigheid te bevorderen en lange stengels te verwijderen; matige snoei bevordert groei.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan lijden onder overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral de populaire Pilea peperomioides, bij goed licht en vochtigheid.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om krachtige groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Pilea video's

Tips And Tricks For Pilea Peperomiodes

Pilea Peperomioides Care Guide

Pilea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Pilea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Pilea soorten

kamerplanten

Pictus Polscisil

kamerplanten

Pilea Depressa

kamerplanten

Pilea Glauca

kamerplanten

Pilea Mojito

kamerplanten

Pilea Moon Valley

kamerplanten

Pilea Peperomioides

Must-haves om jouw Pilea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken