Musa

Bananenplant
Musa verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Musaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea
 • Gekweekt voor zowel fruit als sierlijke aantrekkingskracht
 • Bladeren kunnen gebruikt worden bij het koken

Musa, algemeen bekend als de bananenplant, omvat soorten die wereldwijd worden gekweekt voor hun fruit, evenals voor de sierlijke aantrekkingskracht.

Inheems in Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea, deze grote, kruidachtige planten vereisen warme klimaten om te gedijen en kunnen fruit produceren in goed verzorgde omstandigheden. De bladeren zijn groot en worden gebruikt bij het koken of als borden in verschillende keukens.

Musa verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Veel water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Fusariumverwelking
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Musa kamerplant, ook wel Bananenplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Musa soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Musa verzorging

Algemene verzorging

Musa, de bananenplant, is een tropische plant die binnenshuis een prachtig effect kan creëren met zijn grote bladeren. Deze plant heeft veel licht nodig, inclusief enkele uren direct zonlicht, om goed te kunnen groeien.

Zorg voor een rijke, goed doorlatende grond en houd de grond vochtig, vooral tijdens de warmere maanden. Musa heeft een hoge luchtvochtigheid nodig; regelmatig sproeien kan noodzakelijk zijn om te voldoen aan deze behoefte.

Voed regelmatig tijdens het groeiseizoen met een stikstofrijke meststof om de groei te bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Musa.

Standplaats

De bananenplant, Musa, houdt van helder, indirect licht en heeft veel daarvan nodig om de snelle groei te ondersteunen. Een plek op 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of westen zou optimaal zijn.

Hoewel Musa enige directe zon kan verdragen, kan te intense blootstelling aan direct zonlicht de bladeren beschadigen. Onvoldoende licht zal de groei vertragen en kan voorkomen dat de plant vrucht draagt.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

De Musa, of bananenplant, vereist veel water en hoge luchtvochtigheid, vooral tijdens het groeiseizoen. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven zodat de grond constant vochtig blijft, wat kan neerkomen op twee keer per week in de lente en zomer.

In de herfst en winter, verminder de watergift tot eens per week of wanneer de grond begint uit te drogen, aangezien de plant minder water nodig heeft.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, vochtige omstandigheden, vergelijkbaar met die in tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke, vochtige grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn tropische bananenplant-erfgoed.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode bladeren te verwijderen of de grootte te controleren; kan frequent snoeien vereisen vanwege snelle groei.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Zeer vatbaar voor virale en schimmelziekten vanwege specifieke eisen en plagen.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Snelgroeiend, vooral bananen, met grote bladeren die snel ontvouwen onder goede omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen. De vrucht is eetbaar, maar de plantdelen worden doorgaans niet gegeten.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om snelle groei mogelijk te maken.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Musa video's

Musa Ensete Ventricosum Maurelii Care Guide

How we Grow Variegated Banana Tree Pups

Musa alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Musa kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Musa soorten

kamerplanten

Musa Acuminata Cheeka

kamerplanten

Musa Dwarf Cavendish

Must-haves om jouw Musa te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken