Scindapsus

Epipremnum
Scindapsus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Populair als kamerplant en luchtzuiverend
 • Heeft hartvormige bladeren met zilveren of gouden vlekken
 • Inheems in de tropische bossen van Zuidoost-Azië

Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, is een geslacht van klimmende of hangende planten die inheems zijn in de tropische bossen van Zuidoost-Azië.

Deze planten zijn bekend om hun hartvormige bladeren, die vaak prachtige zilveren of gouden vlekken of strepen hebben. Scindapsus is populair als kamerplant vanwege zijn gemak van verzorging en het vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Scindapsus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Scindapsus kamerplant, ook wel Epipremnum genoemd. Daarnaast vind je informatie over Scindapsus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Scindapsus verzorging

Algemene verzorging

Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, is geliefd vanwege zijn hartvormige bladeren en het vermogen om te gedijen met weinig zorg. Deze plant verkiest helder, indirect licht maar kan het ook in matig licht goed doen. Direct zonlicht moet vermeden worden.

Gebruik een goed doorlatende potgrond en laat de bovenste laag van de grond uitdrogen tussen de gietbeurten. Scindapsus is tolerant ten opzichte van lagere luchtvochtigheid, maar zal profiteren van regelmatig sproeien.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Scindapsus.

Standplaats

Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, verkiest helder, indirect licht. Een locatie op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of onder het gefilterde licht van een raam op het zuiden of westen is ideaal.

Scindapsus kan ook gedijen in iets lagere lichtomstandigheden. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl onvoldoende licht de groei kan belemmeren en de bladtekeningen kan vervagen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze plant heeft een voorkeur voor licht vochtige grond. In het groeiseizoen, de lente en zomer, is het aanbevolen om eens per week water te geven, waarbij je toelaat dat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten enigszins uitdroogt.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, vergelijkbaar met die in tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan een goed drainerende, rijke en vochtige omgeving.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, kan een scala aan binnenomgevingen verdragen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om de grootte te controleren of vollere groei te bevorderen; matige snoei wordt aanbevolen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen robuust maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende klimplant, vooral bij helder, indirect licht en met regelmatig water geven.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan irritatie van de mond, tong en lippen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiende wijnstok, profiteert van jaarlijks verpotten om de groei en gezondheid te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Scindapsus video's

Scindapsus Houseplant Care Tips

Scindapsus care and species tour

Scindapsus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Scindapsus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Scindapsus soorten

kamerplanten

Scindapsus Aureum

kamerplanten

Scindapsus Pictus

kamerplanten

Scindapsus Pictus Silvery Ann

kamerplanten

Scindapsus Pictus Trebie

kamerplanten

Scindapsus Pinnatum Marble Queen

Must-haves om jouw Scindapsus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken