Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm
Washingtonia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in het zuidwesten van de VS en Noord-Mexico
 • Bekend om hun hoge stammen en waaiervormige bladeren
 • Populaire keuzes voor landschapsarchitectuur

Washingtonia is een geslacht van palmen, inheems in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. Deze palmen staan bekend om hun hoge, rechte stammen en grote waaiervormige bladeren. Washingtoniapalmen, waaronder de Washingtonia robusta en Washingtonia filifera, zijn populaire keuzes voor landschapsarchitectuur in warme klimaten, vanwege hun indrukwekkende grootte en snelle groei.

Washingtonia verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Veel water
Geregeld snoeien
21-32 graden (woestijn)
Jaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Cactus / Vetplant, Tropisch
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Washingtonia kamerplant, ook wel Mexicaanse waaierpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Washingtonia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Washingtonia verzorging

Algemene verzorging

Washingtonia, ook wel bekend als de waaierpalm, is een robuuste palm die zowel droogte als enige vorst kan verdragen. Deze palm prefereert volle zon en kan goed tegen hitte.

Zorg voor goed doorlatende grond en water geven als de grond droog aanvoelt. Overbewatering moet worden vermeden, vooral tijdens de wintermaanden.

Een jaarlijkse bemesting met een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof in het voorjaar zal de groei bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Washingtonia.

Standplaats

Washingtonia, ook bekend als de Mexicaanse waaierpalm of Californische waaierpalm, heeft veel direct zonlicht nodig. Het is het beste om deze palm binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden te plaatsen, waar het veel direct zonlicht kan ontvangen.

Oost- of westgerichte ramen zijn ook geschikt, zolang de plant maar een goede hoeveelheid direct licht ontvangt. Te weinig licht kan leiden tot zwakke groei en langgerekte stengels.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Washingtoniapalmen hebben regelmatig water nodig tijdens het groeiseizoen, ongeveer eens per week, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de binnenomstandigheden.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor hete, zonnige en droge omstandigheden, kenmerkend voor woestijnklimaten.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; aanpasbaar aan verschillende omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.

Luchtvochtigheid

Kan een scala aan luchtvochtigheid verdragen maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn waaiervormige palmkenmerken.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om dode bladeren en rokken te verwijderen; noodzakelijk voor uiterlijk en om te voorkomen dat ongedierte zich nestelt.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte of slechte drainageomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Snelgroeiende palm onder de juiste omstandigheden, met snelle verticale groei.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de scherpe bladeren kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Snelgroeiende palm, profiteert van jaarlijks verpotten om de groei mogelijk te maken.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Washingtonia video's

Mexican Fan Palm (Washingtonia robusta)

Mexican Fan Palm Tree Care

Washingtonia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Washingtonia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Washingtonia soorten

kamerplanten

Washingtonia Filifera

Must-haves om jouw Washingtonia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken