Homalomena

Maggy-plant
Homalomena verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuidoost-Azië en de Pacific
 • Bekend om glanzende, hartvormige bladeren
 • Verkiest een vochtige omgeving met indirect licht

Homalomena is een tropisch geslacht van planten afkomstig uit Zuidoost-Azië en de Pacific. Deze planten staan bekend om hun glanzende, hartvormige bladeren en zijn populair als kamerplanten vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en relatieve gemak van verzorging. Homalomena’s verkiezen een vochtige omgeving met indirect licht en regelmatige watergift.

Homalomena verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Rizoomstek, Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Homalomena kamerplant, ook wel Maggy-plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Homalomena soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Homalomena verzorging

Algemene verzorging

Homalomena is een tropische plant die bekend staat om zijn glanzende, hartvormige bladeren. Deze plant heeft een voorkeur voor warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid die vergelijkbaar zijn met de natuurlijke habitat in de tropen. Plaats hem in helder, indirect licht en vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan verbleken of verbranden.

Zorg voor een constant vochtige grond, zonder waterophoping om wortelrot te voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid is essentieel; regelmatig besproeien of een luchtbevochtiger kan nodig zijn om de ideale omstandigheden te creëren.

Voed de plant elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Homalomena.

Standplaats

Homalomena planten verkiezen helder, indirect licht. Ze kunnen het beste worden geplaatst binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of noorden, waar ze veel licht krijgen zonder directe blootstelling aan harde zon.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl onvoldoende licht kan leiden tot langgerekte stengels en verminderde bladgrootte.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze tropische planten hebben een voorkeur voor een vochtige grond, zonder dat het water zich ophoopt. In de lente en zomer, geef Homalomena ongeveer eens per week water, zorgend voor goede drainage om wortelrot te voorkomen.

Tijdens de herfst en winter kan de waterbehoefte afnemen; eens in de twee weken water geven is dan meestal voldoende, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en de temperatuur.

De grote bladeren verdampen snel water, dus blijf je plant altijd goed in de gaten houden.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, zoals te vinden in tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke en licht zure tot neutrale grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn tropische bosomgeving.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vergelende of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vereist hoge luchtvochtigheid, waardoor het vatbaar is voor schimmelziekten als het niet goed wordt verzorgd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met gestage ontwikkeling van bladeren onder goede omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Onvoldoende gegevens, maar vergelijkbaar met andere geslachten met calciumoxalaatkristallen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, raakt niet snel potgebonden.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Rizoomstek - Deze methode gebruikt delen van het rizoom, de horizontaal groeiende ondergrondse stam, om planten te vermeerderen. Het rizoom wordt in segmenten gesneden en elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Homalomena video's

Homalomena wallisii 'Camouflage' Spotlight: Care Guide & Tips

Homalomena Plant Care Tips

Homalomena alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Homalomena kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Homalomena soorten

kamerplanten

Homalomena Maggi

kamerplanten

Homalomena Rubescens Maggy

Must-haves om jouw Homalomena te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken