Stromanthe

Pauwenplant
Stromanthe verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Verwant aan de populaire Calathea
 • Staan bekend om hun kleurrijke, patroonrijke bladeren
 • Populair als kamerplanten vanwege hun decoratieve uiterlijk

Stromanthe is een geslacht van tropische planten behorend tot de familie van Marantaceae, verwant aan de populaire Calathea. Deze planten staan bekend om hun opvallend gekleurde en patroonrijke bladeren, die een exotisch tintje aan elk interieur kunnen geven. Stromanthes gedijen het beste in vochtige omgevingen met indirect licht en zijn populair als kamerplanten vanwege hun decoratieve uiterlijk.

Stromanthe verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Stromanthe kamerplant, ook wel Pauwenplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Stromanthe soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Stromanthe verzorging

Algemene verzorging

Stromanthe, een lid van de Marantaceae-familie, staat bekend om zijn opvallende, kleurrijke bladeren. Deze plant gedijt het beste in helder, indirect licht zonder directe zon.

Zorg voor een goed doorlatende, vochtige grond en laat de grond niet volledig uitdrogen tussen gietbeurten. Stromanthe vereist een hoge luchtvochtigheid; regelmatig sproeien of plaatsing in een vochtige omgeving zoals een badkamer is aanbevolen.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Stromanthe.

Standplaats

Dit geslacht, inclusief de populaire Stromanthe sanguinea ‘Triostar’, prefereert helder, indirect licht. Een plek op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of noorden is ideaal.

Stromanthe kan schade ondervinden van te veel direct zonlicht, wat bladverbranding kan veroorzaken. Onvoldoende licht kan de bladtekeningen verminderen en de algehele groei belemmeren.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Deze plantensoort houdt van een hoge luchtvochtigheid en moet regelmatig worden bewaterd om de grond gelijkmatig vochtig te houden. In de lente en zomer, geef de plant eens per week water.

Tijdens de koelere maanden van de herfst en winter, kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, let wel op de luchtvochtigheid in huis om te voorkomen dat de grond te droog wordt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vergelende bladeren te verwijderen of de grootte te controleren; over het algemeen weinig onderhoud.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor overbewatering en slechte luchtcirculatie, wat leidt tot schimmelziekten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Over het algemeen een gematigd groeitempo, sneller onder optimale omstandigheden maar niet snel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Stromanthe video's

5 Things You Ought To Know About Your Stromanthe Tristar

Stromanthe thalia 'Triostar' Houseplant Care

Stromanthe alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Stromanthe kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Stromanthe soorten

kamerplanten

Sanguinea Triostar

Must-haves om jouw Stromanthe te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken