Ludisia

Juweelorchidee
Ludisia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Orchidaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuidoost-Azië
 • Bekend om aantrekkelijke, fluweelachtige bladeren
 • Ideaal voor binnenkweek in lage lichtomstandigheden

Ludisia, bekend als juweelorchidee, is uniek onder orchideeën vanwege haar aantrekkelijke bladeren in plaats van haar bloemen. Deze terrestrische orchidee is inheems in Zuidoost-Azië en heeft fluweelachtige, donkergroene bladeren met opvallende, gouden aderen. Ze gedijt het best in lage lichtomstandigheden en hoge luchtvochtigheid, wat ze ideaal maakt voor binnenkweek in minder verlichte gebieden.

Ludisia verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Orchidee, Turf
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Ludisia kamerplant, ook wel Juweelorchidee genoemd. Daarnaast vind je informatie over Ludisia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Ludisia verzorging

Algemene verzorging

Ludisia, bekend als juweelorchidee, is uniek vanwege haar prachtige, fluweelachtige bladeren met opvallende aderen en haar bloemen. Deze orchidee verkiest weinig tot matig licht, waardoor het een ideale plant is voor de minder zonnige locaties. Vermijd direct zonlicht.

Zorg voor een constante vochtigheid rond de wortels met een goed doorlatende orchideeënmix en laat de grond licht uitdrogen tussen gietbeurten. Hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk, dus plaats de pot op een schotel met vochtige kiezels en voed tijdens het groeiseizoen maandelijks met een verdunde orchideeënmeststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Ludisia.

Standplaats

Ludisia, bekend als juweelorchidee, heeft diffuus, indirect licht nodig en kan goed gedijen onder lage lichtomstandigheden. Een plek op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of onder het gefilterde licht van een raam op het oosten of westen is geschikt.

Direct zonlicht moet worden vermeden om het delicate blad niet te beschadigen. Onvoldoende licht kan de groei van nieuwe bladeren en bloei beperken.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Ludisia heeft het liefst een gelijkmatig vochtige grond zonder dat de wortels in water staan. Dit kun je doen door de plant flink water te geven en te zorgen voor een pot met drainage gaten. Hierdoor kan het overtollige water makkelijk weglopen.

In de lente en zomer, het actieve groeiseizoen, wordt aanbevolen de plant eens per week water te geven.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, rekening houdend met de verminderde behoefte aan water tijdens deze rustperiode.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige en beschaduwde omstandigheden, typerend voor ondergroeiende planten in tropische gebieden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met een hoog organisch gehalte.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om zijn inheemse tropische bosbodemhabitat na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om beschadigde bladeren te verwijderen of verspreiding te beheersen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, waarbij orchideebladeren langzaam maar gestaag uitspreiden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende orchidee, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Ludisia video's

Jewel Orchid Care Guide

How to Care for Ludisia Discolor Orchid

Ludisia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Ludisia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Ludisia soorten

kamerplanten

Jewel Orchid

Must-haves om jouw Ludisia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken