Dieffenbachia

Dief van Bagdad
Dieffenbachia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika
 • Het sap is irriterend en giftig bij inname
 • Vereist matig licht en vochtige grond

Dieffenbachia, ook bekend als ‘dumb cane’, is een populair geslacht van tropische planten afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn geliefd om hun opvallende, bonte bladeren. Echter, het sap van de plant kan irriterend zijn en is giftig bij inname, wat kan leiden tot zwelling en tijdelijk verlies van spraak. Ze vereisen matig licht en vochtige, maar goed doorlatende grond.

Dieffenbachia verzorging in het kort
Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Wortelrot, Xanthomonas
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Dieffenbachia kamerplant, ook wel Dief van Bagdad genoemd. Daarnaast vind je informatie over Dieffenbachia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Dieffenbachia verzorging

Algemene verzorging

Dieffenbachia, bekend om zijn opvallende bladeren, is een populaire kamerplant die indirect, helder licht vereist. Direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl te weinig licht de bladpatronen kan vervagen.

Zorg voor een constant vochtige grond zonder dat deze doorweekt raakt; een goede drainage van de pot is cruciaal. Deze plant is tolerant ten aanzien van de meeste luchtvochtigheidsniveaus, maar een hogere luchtvochtigheid kan de groei en gezondheid bevorderen.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof. Let op: Dieffenbachia is giftig bij inname en kan irritatie veroorzaken bij huidcontact.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Dieffenbachia.

Standplaats

Dieffenbachia, met zijn opvallende bladpatronen, vereist helder, indirect licht om te gedijen. Het plaatsen van een Dieffenbachia dicht bij een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een raam op het zuiden of westen kan zorgen voor de ideale lichtomstandigheden.

Direct zonlicht moet worden vermeden omdat dit de bladeren kan verschroeien. Onvoldoende licht kan leiden tot verlies van bladvariatie en een leggy groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Bekend om zijn grote, aantrekkelijke bladeren, heeft Dieffenbachia een voorkeur voor een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen.

Eens per week water geven is meestal voldoende, afhankelijk van de lichtintensiteit en de luchtvochtigheid in de kamer. Zorg dat de potgrond niet uitdroogt. Zo voorkom je dat de bladranden bruin kleuren.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken of wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke en licht zure tot neutrale grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Verdraagt ​​een scala aan luchtvochtigheid maar gedijt het beste bij matige tot hoge luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om beschadigde bladeren te verwijderen of de grootte te controleren; over het algemeen weinig onderhoud.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vatbaar voor bacteriële en schimmelziekten in overdreven natte omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.
 • Xanthomonas - Een bacteriële infectie die gele of bruine vlekken op bladeren veroorzaakt, vaak met een gele halo.

Groei

Snelgroeiend onder optimale omstandigheden, met regelmatig verschijnen van nieuwe bladeren.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan intense orale irritatie en slikproblemen veroorzaken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiend, geeft de voorkeur aan jaarlijks verse grond om zijn krachtige groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Dieffenbachia video's

How to Grow and Care for Dieffenbachia (Dumb Cane)

Dieffenbachia Plant Care Guide | Dumb Cane Care

Dieffenbachia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Dieffenbachia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Dieffenbachia soorten

kamerplanten

Dieffenbachia Camilla

kamerplanten

Dieffenbachia Maculata Amy

kamerplanten

Dieffenbachia Vesuvius

Must-haves om jouw Dieffenbachia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken