Microsorum

Javavaren
Microsorum verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Polypodiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Epifytisch of lithofytisch, groeien op bomen of rotsen
 • Populair in de binnenhuisarchitectuur
 • Gedijen in lage lichtomstandigheden

Microsorum is een geslacht van varens, waaronder de populaire Microsorum pustulatum, ook bekend als kangoeroepootvaren. Deze varens zijn epifytisch of lithofytisch en groeien in de natuur op bomen of rotsen in hun inheemse habitats in de tropen. Ze zijn populair in de binnenhuisarchitectuur vanwege de unieke, vaak langwerpige bladeren en hun vermogen om te gedijen in lage lichtomstandigheden.

Microsorum verzorging in het kort
Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Orchidee, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Roest
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Microsorum kamerplant, ook wel Javavaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Microsorum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Microsorum verzorging

Algemene verzorging

Microsorum is een geslacht van varens waaronder de populaire Microsorum pustulatum (Kangoeroevaren). Ze gedijen in vochtige, schaduwrijke omstandigheden met indirect licht. Vermijd direct zonlicht.

Deze varens vereisen een constant vochtige grond zonder dat ze in water staan. Hoge luchtvochtigheid is gunstig, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats ze in een natuurlijk vochtige omgeving zoals een badkamer.

Voeding met een verdunde vloeibare meststof kan eens per maand tijdens het groeiseizoen, maar is niet strikt noodzakelijk.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Microsorum.

Standplaats

Microsorum is een plantensoort waar diverse varens onder vallen, zoals de krokodillenvaren. Deze plantensoort gedijt in matig tot helder, indirect licht. Plaats ze op 2 tot 3 meter afstand van een raam op het noorden of oosten, waar ze voldoende licht kunnen ontvangen zonder directe blootstelling aan de zon.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, terwijl onvoldoende licht de groei kan vertragen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Deze planten, waaronder diverse varentypes vallen, vereisen een vochtige grond, maar zonder verzadiging. In het groeiseizoen (lente en zomer) is water geven eens per week aanbevolen, om te zorgen dat de grond gelijkmatig vochtig blijft.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving en de temperatuur.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in vochtige, beschaduwde omstandigheden die te vinden zijn in tropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, om zijn natuurlijke habitat in tropische regio’s na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vatbaar voor schimmelziekten in vochtige omstandigheden of als er te veel water wordt gegeven.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.

Groei

Matig groeitempo voor een varen, waarbij nieuwe bladeren gestaag uitvouwen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar inslikken kan mild ongemak veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Microsorum video's

Crocodile Fern Care || Microsorum musifolium

Crocodile Fern Care & Info (Microsorum musifolium)

Microsorum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Microsorum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Microsorum soorten

kamerplanten

Microsorum Crocodyllus

Must-haves om jouw Microsorum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken