Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings
Caladium verzorging
Verzorging: Moeilijk
Categorie: Bladplanten
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuid-Amerika
 • Bladeren komen in diverse patronen en kleuren voor
 • Vereisen een warme, vochtige omgeving

Caladiums zijn opvallende tropische planten afkomstig uit Zuid-Amerika, vooral bekend om hun kleurrijke, hartvormige bladeren die in een breed scala aan patronen en kleuren voorkomen. Ze gedijen het best in een warme, vochtige omgeving met indirect licht. Deze planten zijn populaire keuzes voor zowel binnen als buiten in de zomer, maar vereisen bescherming tegen koude temperaturen.

Caladium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Caladium kamerplant, ook wel Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings genoemd. Daarnaast vind je informatie over Caladium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Caladium verzorging

Algemene verzorging

Caladium staat bekend om zijn opvallende, hartvormige bladeren met levendige patronen en kleuren. Deze tropische planten houden van een warme omgeving en gedijen het beste onder helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat de delicate bladeren kan verbleken of verbranden.

Caladiums hebben regelmatig water nodig om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt. Een goede drainage van de pot is cruciaal om wortelrot te voorkomen. Ze floreren bij een hoge luchtvochtigheid; overweeg de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen door regelmatig te sproeien of gebruik een luchtbevochtiger.

Tijdens de rustperiode in de winter kunnen de bladeren afsterven; verminder het water geven en wacht tot de lente om de groei te hervatten.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Caladium.

Standplaats

Caladium planten zijn bekend om hun opvallend gekleurde bladeren en hebben helder, indirect licht nodig om hun levendige kleuren te behouden. Een locatie dicht bij een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam is ideaal.

Caladiums moeten worden beschermd tegen direct zonlicht, wat hun delicate bladeren kan verbranden. Te weinig licht zal leiden tot minder levendige bladeren en een verminderde groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Caladium staat niet graag droog en heeft tijdens het groeiseizoen regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden. Ongeveer eens per week water geven is geschikt, maar let op dat de grond niet te verzadigd raakt. Het is tevens een plant die van een hoge luchtvochtigheid houdt.

In de herfst en winter, als de Caladium in rust gaat en de bladeren afsterven, kan het water geven significant worden verminderd of zelfs gestopt tot de plant in de lente weer begint te groeien.

Kijk goed naar jouw Caladium, hangende bladeren kunnen namelijk een signaal zijn van te weinig water.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in de warme, vochtige omstandigheden van tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met veel organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Heeft hoge luchtvochtigheid nodig om zijn tropische habitat na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei dode of stervende bladeren om het uiterlijk te verbeteren; sterft terug in de winter en heeft niet veel nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer vatbaar voor schimmelziekten, vooral wanneer overbewaterd of bij slechte drainage.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend tijdens het groeiseizoen, met bladeren die snel tevoorschijn komen.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; zeer giftig bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Een rustperiode vereist jaarlijks verpotten om de grond te verversen en de gezondheid van de knol te controleren.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Caladium video's

CALADIUM CARE TIPS & TRICKS

Caladium Plant Care How to Grow Caladium Indoors

Caladium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Caladium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Caladium soorten

kamerplanten

Caladium Casey

Must-haves om jouw Caladium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken