Maranta

Gebedsplant
Maranta verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Marantaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de tropische regio's van Amerika
 • Bladeren bewegen in reactie op lichtveranderingen (nyctinastie)
 • Populair als kamerplanten

Maranta, of gebedsplant, is bekend om het unieke vermogen van haar bladeren om ’s nachts te bewegen in reactie op lichtveranderingen, een fenomeen bekend als nyctinastie. Inheems in de tropische regio’s van Amerika, staan deze planten bekend om hun prachtig gemarkeerde bladeren. Maranta’s vereisen vochtige, maar goed doorlatende grond en gedijen het best in indirect licht, waardoor ze populaire kamerplanten zijn.

Maranta verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Maranta kamerplant, ook wel Gebedsplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Maranta soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Maranta verzorging

Algemene verzorging

Maranta, ook bekend als de gebedsplant, valt op door zijn prachtig gemarkeerde bladeren die ’s nachts opvouwen. Deze plant prefereert helder, indirect licht en moet beschermd worden tegen direct zonlicht.

Maranta’s vereisen een vochtige, goed doorlatende grond en regelmatige watergift om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt. Hoge luchtvochtigheid is belangrijk; regelmatig besproeien of de pot op een schotel met vochtige kiezels plaatsen kan helpen.

Voed de plant elke maand tijdens het groeiseizoen met een halve dosis van een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Maranta.

Standplaats

Maranta, bekend als het gebedsplantje, verkiest helder, indirect licht. Een plaatsing op 2 tot 3 meter van een raam op het oosten of noorden is ideaal.

Direct zonlicht moet worden vermeden, aangezien dit de delicate bladeren kan verschroeien. Te weinig licht kan de levendigheid van de bladpatronen verminderen en de groei vertragen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Maranta heeft het liefst een constant vochtige grond zonder verzadigd te raken. Dit bereik je het beste, door telkens kleine beetjes water te geven. Controleer ook altijd de vochtigheid van de bovenkant van de aarde met je vingers, voordat je water geeft.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het aanbevolen om de plant eens per week water te geven, met aanpassingen gebaseerd op de luchtvochtigheid en temperatuur.

In de herfst en winter, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de behoefte van de plant.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, vochtige omstandigheden, typerend voor de tropische ondergroei.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met veel organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om te voorkomen dat zijn bladeren krullen, typerend voor zijn oorsprong in het regenwoud.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vergelende bladeren te verwijderen of voor vermeerdering; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Hoge luchtvochtigheids- en vochtvereisten maken het vatbaar voor schimmelziekten.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met de mogelijkheid om zich snel te verspreiden onder optimale omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, geeft de voorkeur aan stabiele omstandigheden en heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Maranta video's

Easy Prayer Plant Care / Grow Miraculous Maranta Prayer Plants

My complete Maranta Collection and Care tips

Maranta alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Maranta kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Maranta soorten

kamerplanten

Maranta L. Amabilis Mint

Must-haves om jouw Maranta te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken