Codiaeum

Wonderstruik
Codiaeum verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Euphorbiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuidoost-Azië en Stille Oceaan eilanden
 • Staat bekend om levendige bladkleuren en -patronen
 • Vereist hoge luchtvochtigheid en veel licht

Codiaeum, algemeen bekend als Croton, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuidoost-Azië en de eilanden in de Stille Oceaan. Deze planten staan bekend om hun levendige bladkleuren en -patronen. Crotons vereisen een hoge luchtvochtigheid, veel licht (maar geen direct zonlicht) en regelmatige watergift om hun kleur te behouden.

Codiaeum verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Codiaeum kamerplant, ook wel Wonderstruik genoemd. Daarnaast vind je informatie over Codiaeum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Codiaeum verzorging

Algemene verzorging

Codiaeum, algemeen bekend als Croton, valt op door zijn felgekleurde bladeren. Voor de beste kleurontwikkeling heeft deze plant veel licht nodig, inclusief enkele uren direct zonlicht. Een plaats bij een raam op het zuiden of westen is ideaal.

Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet doorweekt. Overbewatering kan leiden tot wortelrot. Crotons vereisen een hoge luchtvochtigheid; overweeg de plant regelmatig te sproeien of plaats hem in een vochtige ruimte.

Tijdens het groeiseizoen, voed elke twee weken met een meststof rijk aan ijzer en magnesium om de kleur van de bladeren te versterken.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Codiaeum.

Standplaats

Codiaeum, beter bekend als Croton, heeft veel licht nodig om de levendige kleuren van zijn bladeren te behouden. Deze planten doen het het beste in een omgeving met helder, indirect licht, zoals dicht bij een raam op het zuiden of westen waar ze veel licht maar niet direct zonlicht ontvangen.

Crotons die onvoldoende licht krijgen, kunnen hun levendige bladkleuren verliezen en teruggaan naar meer groen, wat wijst op een behoefte aan meer licht. Direct zonlicht kan in sommige gevallen worden verdragen, maar het is essentieel om de plant geleidelijk aan meer licht te laten wennen om bladverbranding te voorkomen.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Croton planten hebben een voorkeur voor een gelijkmatig vochtige grond en mogen niet uitdrogen. In het groeiseizoen, de lente en zomer, is het aan te raden om ze ongeveer eens per week water te geven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals licht en temperatuur.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken of wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, omdat de plant dan minder actief is.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist de warme, vochtige omgeving van tropische klimaten.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, rijke en licht zure grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om zijn inheemse tropische omgeving na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of lange groei te verwijderen; bevordert vollere, bossigere planten.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten vanwege de hoge luchtvochtigheid en vochtbehoeften.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend wanneer de omstandigheden juist zijn, met regelmatig verschijnen van nieuwe bladeren.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat verbindingen die braken en diarree kunnen veroorzaken bij inname.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiend en vereist jaarlijks verpotten om de groei bij te houden.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Codiaeum video's

CROTON CARE | Codiaeum Variegatum Care Tips & Tricks

How to Keep a Croton Plant HAPPY: Croton Plant Care

Codiaeum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Codiaeum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Codiaeum soorten

kamerplanten

Croton Iceton

kamerplanten

Croton Mammi

kamerplanten

Croton Petra

kamerplanten

Croton Variegatum Aucubaefolia

kamerplanten

Croton Variegatum Excellent

kamerplanten

Croton Variegatum Mammi

kamerplanten

Croton Variegatum Petra

Must-haves om jouw Codiaeum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken