Ctenanthe

Gebedsplant
Ctenanthe verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Marantaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit de tropische regenwouden van Brazilië
 • Bekend om opvallende bladtekeningen
 • Bladeren bewegen 's nachts

Ctenanthe, een lid van de Marantaceae familie, is afkomstig uit de tropische regenwouden van Brazilië. Deze planten staan bekend om hun opvallende bladtekeningen en worden vaak ‘gebedsplanten’ genoemd vanwege de manier waarop ze ’s nachts hun bladeren optillen. Ze geven de voorkeur aan een vochtige omgeving, indirect licht en regelmatige watergift, vergelijkbaar met hun verwanten binnen de Marantaceae familie.

Ctenanthe verzorging in het kort
Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Spint, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Ctenanthe kamerplant, ook wel Gebedsplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Ctenanthe soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Ctenanthe verzorging

Algemene verzorging

Ctenanthe, een lid van de Marantaceae-familie, staat bekend om zijn opvallende bladtekeningen en kleuren. Deze planten doen het goed in helder, indirect licht maar kunnen ook in lagere lichtniveaus overleven, wat ze geschikt maakt voor verschillende plekken in huis. Vermijd direct zonlicht, want dit kan de delicate bladeren schaden.

Ctenanthes vereisen een vochtige grond, zonder dat de wortels in water staan. Zorg voor goede drainage van de pot en laat de bovenste laag grond tussen de gietbeurten door licht uitdrogen. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk; regelmatig besproeien of een luchtbevochtiger kan nodig zijn.

Voed de plant tijdens het groeiseizoen elke maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Ctenanthe.

Standplaats

Ctenanthe, een lid van de Marantaceae-familie, heeft helder, indirect licht nodig maar kan het goed doen in lagere lichtomstandigheden. Deze planten geven de voorkeur aan een standplaats dichtbij een raam op het noorden of oosten, waar ze voldoende licht krijgen zonder blootgesteld te worden aan hard, direct zonlicht.

Te veel directe zon kan de bladeren verbleken of verbranden, terwijl te weinig licht kan leiden tot verlies van de bladpatronen en een leggy groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

De Ctenanthe heeft een voorkeur voor gelijkmatig vochtige grond. Eens per week water lauw geven in de lente en zomer is aan te raden, met aanpassingen op basis van de omgevingsomstandigheden.

In de herfst en winter kun je de watergift verminderen tot eens in de twee weken, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist de vochtige, warme omstandigheden die typerend zijn voor tropische ondergroei.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist vochtige, goed drainerende grond met veel organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om te gedijen, vergelijkbaar met zijn inheemse tropische bossen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude of vergelende bladeren te verwijderen; vereist over het algemeen weinig snoei.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Hoge luchtvochtigheidseisen maken het vatbaar voor schimmelziekten en plagen.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Spint - Kleine spinachtige plagen die fijne webben op planten veroorzaken, leidend tot vergeling of gespikkelde bladeren.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met regelmatig verschijnen van nieuwe bladeren in het groeiseizoen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzaam groeiend en geeft de voorkeur aan stabiele omstandigheden, waardoor tweejaarlijks verpotten geschikt is.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Ctenanthe video's

Ctenanthe lubbersiana (Golden Mosaic Plant)

Propagate Your Prayer Plant (Ctenanthe)

Ctenanthe alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Ctenanthe kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Ctenanthe soorten

kamerplanten

Ctenanthe Amagris

kamerplanten

Ctenanthe Pilosa Golden Mosaic

Must-haves om jouw Ctenanthe te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken