5 Beste plantenspuiten voor kamerplanten

0

Wil jij je kamerplanten gezond en gelukkig houden? Dan zijn deze beste plantenspuiten het ideale geheime wapen! Met een goede vernevelaar zorg je namelijk dat jouw plantencollectie de juiste luchtvochtigheid heeft om optimaal te groeien.

Zeker in verwarmde of juist airconditioned gekoelde ruimtes, kan het voor allerlei tropische en subtropische planten lastiger overleven zijn. Met een goede plantenspuit zorg je ervoor dat hun natuurlijke habitat nagebootst wordt en ze zich meer thuisvoelen.

Naast informatie over de beste plantenspuiten, vertel ik je waarom en hoe je een plantenspuit kunt gebruiken. Zo weet je straks hoe vaak en wanneer je jouw kamerplanten moet besproeien, maar ook hoe je beestjes en ongedierte kunt bestrijden.

Ook leer je over het gebruik van bladvoeding in een plantenspuit en hoe sproeien kan zorgen dat jouw dierbare stekjes beter groeien.

Laten we beginnen met mijn top 5 beste plantenspuiten van dit moment.

5 Beste plantenspuiten voor kamerplanten

Er zijn allerlei verschillende plantenspuiten te koop. Plantenspuiten met handpomp, vernevelaars, drukspuiten, vintage plantenspuiten van glas of koper, grote plantenspuiten of plantenspuiten speciaal voor stekjes.

Wat voor plantenspuit je ook zoekt, hieronder vind je mijn top 5 en ik weet zeker dat daar ook voor jouw iets tussenzit.

Waarom moet je kamerplanten besproeien?

Voor veel kamerplanten is het belangrijk een hogere luchtvochtigheid in huis te creëren. Dit komt doordat we planten in ons interieur gebruiken, die van nature voorkomen in tropische en subtropische gebieden.

Door het verwarmen van ons huis daalt de luchtvochtigheid juist. Het besproeien van planten helpt dit tegengaan en zorgt ervoor dat we de natuurlijke omgeving kunnen nabootsen.

Voordelen regelmatig besproeien van planten

  • Verhoogde luchtvochtigheid – Door planten te besproeien, verhoog je de luchtvochtigheid rondom de plant. Dit helpt vooral tijdens de wintermaanden, wanneer het aanzetten van de verwarming de binnenlucht erg droog maakt.
  • Voorkomen van ongedierte – Een lichte vochtigheid op de bladeren kan helpen om ongedierte zoals spintmijten af te weren, die liever droge omgevingen hebben.
  • Reiniging van bladeren – Stof en vuil op de bladeren kunnen de hoeveelheid licht die de plant bereikt verminderen en zo de fotosynthese beperken. Door je planten te besproeien, help je de bladeren schoon te houden en maximaliseer je hun vermogen om licht op te vangen.

Wanneer besproeien van planten

Om verbranding van de bladeren te voorkomen, kun je het beste in de ochtend je kamerplanten besproeien. Als er namelijk nog water op de bladeren ligt, kunnen de druppels als een vergrootglas werken met veel licht en ontstaan er brandplekken.

Daarnaast is er nog een belangrijke reden waarom het water moet verdampen voor de avond valt. Dit vermindert namelijk het risico op schimmelziekten, die kunnen ontstaan als bladeren te lang vochtig blijven.

Kamerplanten besproeien met plantenspuit
Het besproeien van kamerplanten heeft verschillende voordelen

Wanneer gebruik je geen plantenspuit?

Het besproeien van je kamerplanten is niet altijd nodig. Soms kan het zelfs schadelijk zijn. Om te voorkomen dat je op de verkeerde momenten of de verkeerde kamerplanten besproeit, heb ik hieronder een lijstje gemaakt wanneer je niet besproeit.

  • Planten met harige of fluweelachtige bladeren – Planten zoals Afrikaanse viooltjes hebben bladeren die bedekt zijn met fijne haartjes. Waterdruppels kunnen in deze haartjes blijven hangen, wat kan leiden tot schimmelvorming of rot.
  • Planten die gevoelig zijn voor schimmelziekten – Sommige planten zijn bijzonder vatbaar voor schimmels en meeldauw, vooral als hun bladeren lang vochtig blijven. Het besproeien van dit soort planten kan het risico op deze ziekten verhogen.
  • Tijdens de wintermaanden – In de winter hebben planten minder water nodig. Te veel vocht, ook op de bladeren, kan leiden tot rot en wortelrot, vooral als de temperatuur ook lager is.
  • Bij direct zonlicht – Het besproeien van planten die in direct zonlicht staan, kan leiden tot bladverbranding. Waterdruppels kunnen als vergrootglas werken en de zonnestralen concentreren, wat kleine brandplekken op de bladeren kan veroorzaken.

In sommige situaties is het dus niet handig om je kamerplanten te besproeien met een plantenspuit. Wil je toch de luchtvochtigheid in jouw kamer verhogen, kijk dan eens naar een goede luchtbevochtiger.

Lees ook mijn artikel met beste luchtbevochtigers in 2024.

Nog een methode: plaats jouw plant op een schaaltje gevuld met water en kiezels. Dit kan ook zorgen voor een hogere luchtvochtigheid rondom de plant, zonder dat de bladeren nat worden.

Kamerplanten besproeien met plantenspuit
Een goede douche voor jouw kamerplanten zorgt ook voor minder stof op de bladeren

Welke planten moet je sprayen?

Niet elke plantensoort heeft het nodig om besproeit te worden. Met name plantensoorten afkomstig uit vochtige, tropische omgevingen hebben baat bij een regelmatige sproeibeurt.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van plantensoorten die baat kunnen hebben bij een hogere luchtvochtigheid en een regelmatige sproeibeurt.

  • Tropische varensoorten – Veel varens, zoals de Bostonvaren en zwaardvaren, doen het goed in hoge luchtvochtigheid en kunnen bruine bladpunten ontwikkelen als de lucht te droog is.
  • Orchideeën – Deze planten hebben baat bij een vochtige omgeving, met name de soorten die in de lucht groeien en vocht absorberen via hun bladeren.
  • Calathea (gebedsplanten) – Deze planten staan bekend om hun reactie op licht en hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om hun bladtekening en -kleur te behouden.
  • Philodendrons – Vooral de soorten met grote bladeren, zoals de Philodendron Monstera, hebben baat bij besproeien, omdat dit helpt om de grote bladeren stofvrij en gezond te houden.

Hoe vaak moet je sprayen?

Hoe vaak je kamerplanten moet besproeien hangt af van de plantensoort. Daarnaast is de omgeving en de luchtvochtigheid van belang. Ook de tijd van het jaar is een factor om rekening mee te houden.

Om je toch een idee te geven hoe vaak je kamerplanten moet besproeien, heb ik hieronder een paar tips als houvast.

  • Plantensoort – Sommige planten hebben van nature meer vocht nodig. Tropische planten zoals orchideeën, varens en philodendrons gedijen bijvoorbeeld goed met hogere luchtvochtigheid en kunnen vaker worden besproeid, meestal meerdere keren per week.
  • Klimaat en seizoen – In drogere klimaten of tijdens wintermaanden wanneer de verwarming aan staat en de lucht in huis droger is, moeten planten vaker worden besproeid om de luchtvochtigheid te verhogen. Tijdens de zomer of in vochtige klimaten kan de frequentie worden verminderd.
  • Standplaats – Planten die in een zonnige, warme ruimte staan, kunnen meer vocht verliezen en hebben mogelijk vaker een besproeiing nodig dan planten in een koelere, schaduwrijke ruimte.

Te vaak besproeien kan, net als te weinig sproeien, schadelijk zijn. Denk aan problemen zoals wortelrot als de potgrond te nat wordt, maar ook schimmelgroei doordat de bladeren wellicht nat blijven gedurende de nacht.

Kamerplanten besproeien met plantenspuit
Je hebt allerlei mooie plantenspuiten, maar ook een simpele spray werkt prima

Plantenspuit gebruiken tijdens stekken


Wil jij aan de slag met het stekken van kamerplanten, dan is een plantenspuit heel erg handig. Om de wortelontwikkeling van nieuwe stekjes te bevorderen, is het nodig de potgrond vochtig te houden. Daarbij is het wel van belang dat je de plantjes niet verdrinkt door teveel water te geven met een gieter.

Ook bij het stekken van bijvoorbeeld vetplanten en cactussen (bladstekken), is het meer dan voldoende om jouw stekjes om de dag te besproeien. Je hebt op die manier een stuk meer controle over hoeveel water de nieuwe plantjes ontvangen.

  • Hoge luchtvochtigheid – Stekken hebben meestal een hoge luchtvochtigheid nodig om uitdroging te voorkomen en het risico op verwelking te verkleinen. Door de bladeren en de omgeving regelmatig licht te besproeien, kun je een vochtige atmosfeer creëren die bevorderlijk is voor wortelgroei.
  • Voorkom wortelrot – Stekken kunnen beperkt water opnemen tot hun wortels voldoende ontwikkeld zijn. Fijne mist uit een plantenspuit kan helpen het vochtgehalte op peil te houden zonder de bodem te verzadigen, wat wortelrot kan veroorzaken.

Plantenvoeding in de plantenspuit

Wil jij jouw kamerplanten extra voeding geven, dan kan dat met vloeibare plantenvoeding. Dit voeg je toe aan het water dat je in de gieter doet.

Naast deze manier van voeding geven aan je kamerplanten, kun je ook een plantenspuit gebruiken. Je maakt dan wel gebruik van een ander soort plantenvoeding, namelijk bladvoeding. Je kunt de bladvoeding zelf mengen of gebruik maken van kant en klare bladvoeding.

Bladvoeding is een methode waarbij voedingsstoffen direct op de bladeren van planten worden gesproeid, wat een snelle opname door de plant mogelijk maakt.

Dit kan vooral handig zijn als een plant een snelle boost nodig heeft of wanneer de wortels nog niet optimaal functioneren, zoals bij sommige stekjes. Hieronder een aantal voordelen op een rij.

  • Snelle opname van voedingsstoffen – Voeding die direct op de bladeren worden aangebracht, kan snel door de plant worden opgenomen.
  • Voeden van stekjes: Stekjes hebben wellicht nog geen wortels en kunnen op deze manier toch van plantenvoeding worden voorzien.
Kamerplanten besproeien met plantenspuit
Plantenvoeding kan ook via een plantenspuit gegeven worden

Beestjes bestrijden met een plantenspuit

Heeft jouw kamerplant last van beestjes, zoals bladluizen, spintmijten of trips, dan is het belangrijk om daar snel vanaf te komen.

Dit kun je doen door gebruik te maken van een plantenspuit gevuld met bestrijdingsmiddel. Deze bestrijdingsmiddelen kun je zelf maken of je koopt een concentraat om specifieker te kunnen bestrijden.

Handige tip is om meerdere plantenspuiten te gebruiken voor de verschillende middeltjes. Zo weet je zeker dat je niks door elkaar haalt en je kunt het middel langer gebruiken.

Bij het bestrijden van beestjes is het altijd van belang dat je gericht te werk gaat. Met een plantenspuit kun je zowel de boven- als onderkant van het blad besproeien. Daarnaast is het belangrijk dat je de behandeling geregeld herhaalt om het gewenste effect te krijgen.

Hieronder heb ik een aantal bestrijdingsmiddelen die je in een plantenspuit kunt gebruiken voor je op een rijtje gezet.

  • Zelf maken – Ga je zelf aan de slag om een bestrijdingsmiddel te maken, dan kun je deze formule gebruiken: 10ml spiritus mengen met 10ml groene zeep en 500ml water.
  • Concentraat met water – Wil je gebruik maken van een gebalanceerd bestrijdingsmiddel, dan kun je een concentraat aanschaffen en deze mengen met water. Dit doe je vervolgens in jouw eigen plantenspuit. Een stuk goedkoper dan de vooraf gemengde varianten.
  • Schimmel bestrijden – Wil je schimmels op het blad van jouw kamerplanten bestrijden, dan is deze spuitzwavel die je aanlengt met water ideaal om in jouw plantenspuit te gebruiken.
Bestrijden beestjes kamerplanten
Plantenspuit gebruiken om beestjes te bestrijden

Kalkaanslag op de bladeren van je plant

Bij het gebruik van leidingwater om jouw kamerplanten te besproeien, kan het voorkomen dat er kalkaanslag optreedt. Dit komt doordat leidingwater rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium.

Deze minerale afzettingen kunnen witte vlekken op de bladeren achterlaten nadat het water verdampt. Naast dat het er niet mooi uitziet, kan het ook de gezondheid van de plant beïnvloeden doordat de poriën op de bladeren blokkeren en zo de fotosynthese wordt beperkt.

Hieronder heb ik een twee manieren opgeschreven om kalkaanslag na het sproeien te voorkomen.

  • Gebruik gefilterd of gedestilleerd water – De eenvoudigste manier om kalkaanslag te voorkomen is door geen leidingwater te gebruiken voor het besproeien van je planten. Gefilterd water of gedestilleerd water heeft een veel lagere concentratie mineralen.
  • Regenwater verzamelen – Regenwater is over het algemeen zacht en bevat niet de mineralen die leidingwater heeft, waardoor het ideaal is voor het besproeien van planten.

Deel je mening of stel een vraag