Strelitzia

Paradijsvogelplant
Strelitzia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuid-Afrika
 • Geliefd om hun spectaculaire, vogelachtige bloemen
 • Populair als buitenplanten in warme klimaten

Strelitzia, ook bekend als paradijsvogelplant, is een geslacht van tropische planten inheems in Zuid-Afrika. Deze planten zijn geliefd om hun spectaculaire bloemen die lijken op de kleurrijke vogels waarnaar ze zijn vernoemd.

Strelitzia vereist veel licht en een vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze zijn populair in warme klimaten als buitenplanten en als snijbloemen vanwege hun lange houdbaarheid.

Strelitzia verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Veel water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren, Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Laag risico op ziekten
Schimmelspots
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Strelitzia kamerplant, ook wel Paradijsvogelplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Strelitzia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Strelitzia verzorging

Algemene verzorging

Strelitzia, ook bekend als de Paradijsvogelplant, biedt prachtige, grote bladeren en opvallende bloemen die lijken op de kop van een exotische vogel. Deze plant vereist veel licht, inclusief enkele uren direct zonlicht, om de bloei te bevorderen.

Gebruik een goed doorlatende grond en water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Strelitzia’s zijn redelijk droogtetolerant maar geven de voorkeur aan een vochtige grond tijdens het groeiseizoen.

Voed elke twee maanden met een hoge fosfor-meststof om de bloei te ondersteunen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Strelitzia.

Standplaats

Strelitzia, vooral bekend als paradijsvogelplant, heeft veel helder, indirect licht nodig en kan enige directe zon verdragen. Een locatie binnen 1 tot 2 meter van een raam op het zuiden, oosten of westen zou ideaal zijn.

Te veel directe middagzon kan de bladeren verbleken of verbranden, terwijl onvoldoende licht de bloei kan belemmeren en de groei kan vertragen.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

De paradijsvogelplant houdt van vochtige grond, maar niet van doorweekte grond. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het raadzaam om eens per week water te geven, ervoor zorgend dat de grond tussen gietbeurten niet volledig uitdroogt.

In de herfst en winter, als de plant minder actief is, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme omstandigheden met wat vochtigheid, typerend voor subtropische omgevingen.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke grond nodig; geeft de voorkeur aan heldere lichtomstandigheden.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn inheemse subtropische habitat.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren en uitgebloeide bloemen te verwijderen; snoeien helpt de vorm en gezondheid te behouden.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar kan schimmelproblemen tegenkomen bij overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Schimmelspots - Algemene term voor schimmelinfecties die verkleurde vlekken op bladeren en stengels veroorzaken.

Groei

Matig groeitempo, met grote bladeren die in de loop van de tijd ontwikkelen en langzaam bloeien.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Kan milde toxiciteit veroorzaken, resulterend in braken en diarree bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend, vereist jaarlijks verpotten om snelle groei en groot wortelstelsel mogelijk te maken.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Strelitzia video's

BIRD OF PARADISE INDOOR CARE | Strelitzia Reginae Tips & Tricks

Repotting a large birds of paradise

Strelitzia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Strelitzia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Strelitzia soorten

kamerplanten

Strelitzia Nicolai

kamerplanten

Strelitzia Reginae

Must-haves om jouw Strelitzia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken