Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine
Muehlenbeckia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Polygonaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Nieuw-Zeeland en Australië
 • Vaak gebruikt in de landschapsarchitectuur
 • Bekend om de ingewikkelde, draadvormige stengels

Muehlenbeckia is een geslacht met bladverliezende en groenblijvende struiken en klimplanten, vooral bekend om hun ingewikkelde, draadvormige stengels en kleine, afgeronde bladeren. Deze planten zijn inheems in Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze gedijen in verschillende omgevingen, van kustgebieden tot alpiene regio’s. Ze worde vaak gebruikt in landschapsarchitectuur, als bodembedekkers, in hangmanden of als een dichte, woekerende struik.

Muehlenbeckia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Vaak snoeien
10-21 graden (gematigd)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Muehlenbeckia kamerplant, ook wel Creeping Wire Vine genoemd. Daarnaast vind je informatie over Muehlenbeckia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Muehlenbeckia verzorging

Algemene verzorging

Muehlenbeckia, ook bekend als Creeping Wire Vine, is een snelgroeiende, veelzijdige plant die zowel als bodembedekker als in hangmanden kan worden gebruikt. Deze plant verkiest een plek met helder, indirect licht en kan enige directe zon verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens de groeiperiode. Vermijd langdurige droogte of waterophoping.

Muehlenbeckia is relatief makkelijk in onderhoud en heeft een gemiddelde behoefte aan luchtvochtigheid. Voed elke twee weken tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Muehlenbeckia.

Standplaats

Muehlenbeckia, ook bekend als Creeping Wire Vine, verkiest helder licht en kan enige directe zon verdragen. Het plaatsen van Muehlenbeckia binnen 1 meter van een raam op het oosten of westen is aan te raden om voldoende licht te garanderen.

Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei, terwijl te veel direct zonlicht in de hete zomermaanden enige bladverbranding kan veroorzaken.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze snelgroeiende planten hebben tijdens het groeiseizoen regelmatig water nodig om hun grond licht vochtig te houden. Ongeveer eens in de week water geven is geschikt in de lente en zomer.

In de koelere maanden, de herfst en winter, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de grondvochtigheid en omgevingsomstandigheden.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aanpasbaar aan een reeks omstandigheden, maar doet het goed in de milde klimaten van gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, vochtige grond; verdraagt verschillende omstandigheden.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Aanpasbaar aan verschillende omstandigheden maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om invasieve groei te controleren en vorm te behouden.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten in slechte omstandigheden of overbewatering.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende klimplant, in staat tot snelle verspreiding en snelle bedekking van gebieden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Onvoldoende gegevens, maar kan toxische verbindingen bevatten die maagdarmstoornissen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiende wijnstok die snel potgebonden kan raken, waardoor jaarlijks verpotten noodzakelijk is.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Muehlenbeckia video's

How to Propagate Angel Vine

Maidenhair vine care - Muehlenbeckia complexa

Muehlenbeckia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Muehlenbeckia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Muehlenbeckia soorten

kamerplanten

Muehlenbeckia Complexa Top Secret

Must-haves om jouw Muehlenbeckia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken