Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot
Humata verzorging
Verzorging: Moeilijk
Handige / leuke weetjes:
 • Komt voor in tropische regio's wereldwijd
 • Kan epifytisch groeien aan bomen en rotsen
 • Gewaardeerd om decoratieve bladeren

Humata, ook bekend als hazepootvaren, is een geslacht van varens die in tropische regio’s wereldwijd voorkomen. Deze planten staan bekend om hun unieke groeiwijze waarbij ze epifytisch kunnen groeien. Hierbij kunnen ze zich aan bomen en rotsen vastklampen vergelijkbaar met sommige orchideeën. Ze worden gewaardeerd om hun decoratieve bladeren en kunnen binnenshuis in hangmanden of op houten plaques worden gekweekt.

Humata verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Humata kamerplant, ook wel Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot genoemd. Daarnaast vind je informatie over Humata soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Humata verzorging

Algemene verzorging

Humata, ook bekend als hazepootvaren, behoort tot een geslacht van varens die zich kenmerken door hun unieke groeiwijze en bladvorm. Ze verkiezen een schaduwrijke tot halfschaduwrijke locatie, weg van direct zonlicht, wat hun bladeren kan verschroeien.

Een hoge luchtvochtigheid is cruciaal voor hun welzijn, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats ze in een vochtige omgeving zoals een badkamer. Zorg voor een goed doorlatende, vochtige grond.

Voeding is zelden nodig, maar een lichte bemesting met een evenwichtige vloeibare meststof kan één keer per jaar tijdens het groeiseizoen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Humata.

Standplaats

Humata, bekend als spinnenpoot en konijnenpoot, geeft de voorkeur aan licht tot matig licht en moet worden beschermd tegen direct zonlicht. Een plek op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of in de gefilterde lichtomstandigheden van een oost- of westraam is geschikt.

Te veel direct licht kan de bladeren beschadigen, terwijl onvoldoende licht de groei kan belemmeren.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

De Humata heeft een constante vochtigheid nodig in zowel de grond als de omgeving. Pas wel op met natte voeten en zorg voor goede drainage in de pot.

In de lente en zomer, zorg voor regelmatig water geven om de grond vochtig te houden, ongeveer eens per week.

In de herfst en winter kan de watergift worden aangepast aan minder frequente behoeften, mogelijk eens in de twee weken, vooral als de luchtvochtigheid in huis hoog blijft.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koelere, vochtige omgevingen, geschikt voor gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Heeft vochtige, goed drainerende grond rijk aan organisch materiaal nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn varensoort, gedijt goed in vochtige omgevingen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten in overdreven vochtige omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo voor een varen, met gestage ontwikkeling in geschikte omgevingen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Humata video's

Davallia griffithiana (Rabbit's Foot Fern)

Rabbit's Foot Fern

Humata alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Humata kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Humata soorten

kamerplanten

Humata Tyermannii

Must-haves om jouw Humata te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken