Didymochlaena

Maanvaren
Didymochlaena verzorging
Verzorging: Moeilijk
Handige / leuke weetjes:
 • Tropische varen uit Zuidoost-Azië tot de Pacific
 • Bladeren hebben een bronzen tint als ze jong zijn
 • Vereist een vochtige, schaduwrijke omgeving

Didymochlaena truncatula, de enige soort binnen dit geslacht, is een tropische varen die voornamelijk voorkomt in bossen van Zuidoost-Azië tot aan de Pacific. Deze varen staat bekend om zijn aantrekkelijke, diepgroene bladeren die een bronzen tint hebben als ze jong zijn. Ze geven de voorkeur aan een vochtige, schaduwrijke omgeving en goed doorlatende grond.

Didymochlaena verzorging in het kort
Schaduw
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Didymochlaena kamerplant, ook wel Maanvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Didymochlaena soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Didymochlaena verzorging

Algemene verzorging

Didymochlaena truncatula, ook wel bekend als de Mahonie Varen, heeft een uniek, tropisch uiterlijk met zijn glanzende, diepgroene bladeren. Deze varen geeft de voorkeur aan halfschaduw tot schaduwrijke locaties en dient beschermd te worden tegen direct zonlicht.

Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor het welzijn van de plant, dus regelmatig besproeien of plaatsen in een vochtige omgeving is aanbevolen. Zorg voor een goed doorlatende, vochtige grond, maar laat de plant niet in water staan om wortelrot te voorkomen.

Voeding is zelden nodig; een lichte bemesting eenmaal per jaar met een evenwichtige meststof is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Didymochlaena.

Standplaats

Didymochlaena, ook bekend als de maanvaren, vereist een vergelijkbare zorg als Dicksonia en gedijt in gedeeltelijk schaduwrijke tot schaduwrijke omstandigheden.

Heldere, indirecte belichting zonder direct zonlicht is ideaal, waardoor plaatsing in de buurt van een raam op het noorden of in de schaduw van grotere planten bij een raam op het oosten of westen geschikt kan zijn.

Te veel direct zonlicht kan het blad beschadigen, terwijl onvoldoende licht de groei kan vertragen.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.

Water

Deze varensoort vereist een gelijkmatig vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met de zorg voor Dicksonia.

In de lente en zomer is regelmatig water geven nodig om de grond vochtig te houden, mogelijk eens per week of meer afhankelijk van de omstandigheden.

In de herfst en winter kan de watergift licht worden verminderd, maar zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koelere, vochtige omgevingen, vaak te vinden in gematigde bossen.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Vereist vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse tropische bosondergroei.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Luchtvochtigheid en vochtvoorkeuren kunnen leiden tot schimmelproblemen als ze niet zorgvuldig worden beheerd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.

Groei

Matig groeitempo, afhankelijk van omgevingsomstandigheden en verzorging.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen veilig, maar inslikken kan milde maagklachten veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, minder vaak verpotten past bij zijn groeipatroon.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Didymochlaena video's

MAHOGANY FERN Information

Houseplant Fern Care Guide!

Didymochlaena alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Dryopteris

Rode sluiervaren

Hedera

Klimop

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Ludisia

Juweelorchidee

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Didymochlaena kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Didymochlaena soorten

kamerplanten

Didymochlaena Truncatula

Must-haves om jouw Didymochlaena te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken