5 Stekstations om kamerplanten te vermeerderen

0

Een stekstation is ideaal voor plantenliefhebbers die zelf kamerplanten willen vermeerderen. Een stekstation gebruik je namelijk om stengel- en kopstekjes een goede eerste start te geven.

Meestal zijn deze zogenaamde voortplantingsstations gemaakt van hout en bevatten meerdere reageerbuisjes, vaasjes of andere glaasjes waar water in kan. In deze glaasjes met water kun je vervolgens jouw stengel- of kopstekjes laten groeien tot je ze in de potgrond zet.

Naast dat het een ideale manier is om jouw stekjes te organiseren en ze een sterke start te geven, staat het ook nog eens prachtig. Kleine plantjes met de wortels goed zichtbaar, what’s not to like!

Kamerplanten stekken op water
Kamerplanten stekken op water

Top 5 stekstations voor plantenliefhebbers

Stekstations zijn de perfecte manier om jouw plantencollectie te vergroten. Je kunt namelijk de planten die je al hebt stekken, maar ook stekjes van anderen gebruiken.

Het leuke van een stekstation is dat je echt ziet er wat met de stekjes gebeurd. Door de glazen vaasjes of reageerbuisjes, zie je de wortels groeien voordat je ze in de aarde plant. Niet alleen een fascinerend gezicht, maar ook zeer leerzaam voor bijvoorbeeld kinderen.

Naast dat het er leuk uitziet en leerzaam is, kun je met een voortplantingsstation ook geld besparen door je eigen planten te groeien. Zeker als je stekjes van vrienden kunt gebruiken of ruilen om jouw plantencollectie mee uit te breiden.

Hieronder vind je mijn top 5 stekstations van dit moment. Handige magnetische stekhouders, maar ook stekstations met wel 10 reageerbuisjes als je het groter wilt aanpakken. Voor ieder wat wils dus.

Boeken over het stekken van kamerplanten

Ben jij helemaal into het stekken en wil je meer weten hoe je dat het beste aanpakt met bijvoorbeeld een eigen stekstation? Lees dan zeker de onderstaande boeken eens. Goed gevuld met tips en uitleg hoe je bepaalde plantensoorten het beste kunt stekken.

Wil jij nog meer boeken lezen over het stekken van kamerplanten? Neem dan even een kijkje op de must-read boeken pagina van Plantengek.nl.

DIY – Maak je eigen stekstation

Hou je ervan om zelf de handen uit de mouwen te stek(k)en? Dan is wellicht de onderstaande video iets voor jou. Hierin leer je hoe je een eigen stekstation bouwt en deze aan de muur kunt bevestigen.

Ben je op zoek naar nog meer leuke en handige gereedschappen voor jouw kamerplanten? Bekijk dan mijn pagina met kamerplanten tools.

Deel je mening of stel een vraag