10 Unieke badkamer planten voor jouw eigen urban jungle

0

Wil jij van jouw badkamer een serene en frisse oase maken? Dan is het toevoegen van planten absoluut een stap in de goede richting. Naast de natuurlijke schoonheid die planten met zich meebrengen, hebben ze nog een aantal andere voordelen in de badkamer.

Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, opname van vocht waardoor schimmels minder kans krijgen en natuurlijk het creëren van een ontspannende sfeer.

Welke planten zijn het beste geschikt om in een badkamer te zetten vraag je je wellicht af? Na het lezen van dit artikel weet jij welke 10 kamerplanten jouw badkamer nodig heeft en creëer je in no-time een eigen urban jungle.

Kunnen planten in een badkamer

Een badkamer is voor sommige kamerplanten juist DE perfecte plek. Dit heeft te maken met de hoge luchtvochtigheid in een badkamer na het douchen of badderen. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in jouw huis te meten.

De hoge luchtvochtigheid in een badkamer is vergelijkbaar met tropische gebieden waar het geregeld hard kan regenen. Hierdoor zijn sommige plantensoorten, die goed gedijen in bijvoorbeeld het oerwoud, ineens prima opties voor in jouw badkamer.

Denk aan varens en lelies, maar ook plantensoorten met grote dunne bladeren, die snel vocht verdampen, doen het goed.

Waarom planten in je badkamer

Planten in een badkamer zorgen voor een prettige vibe in deze soms ondergewaarde ruimte in huis. Ik heb een aantal redenen voor je opgeschreven waarom je kamerplanten in je badkamer zou moeten zetten.

 • Stressverlagend – Zo kunnen planten helpen bij het verminderen van stress, doordat hun natuurlijke groene kleur een rustgevende effect en een ontspannende sfeer creëren.
 • Verbeterde luchtkwaliteit – Naast het zuiveren van de lucht door schadelijke stoffen op te nemen, kunnen sommige planten ook helpen overtollig vocht te absorberen. Hierdoor krijgen schimmels in je badkamer minder snel een kans.
 • Natuurlijke geur – Sommige kamerplanten, zoals eucalyptus of lavendel, geven een natuurlijke geur af die kan helpen de lucht in de badkamer fris te houden zonder het gebruik van chemische luchtverfrissers.
 • Esthetische keuze – Planten voegen kleur en levendigheid toe. Ze brengen een stukje natuur binnen, wat kan helpen om een meer uitnodigende en ontspannende sfeer te creëren in jouw badkamer.

Mama Botanica over planten in je badkamer

In de wereld van de kamerplanten kent iedereen de naam Mama Botanica. In real life heet deze dame Iris van Vliet en in de onderstaande video verteld ze jou meer over planten in je badkamer.

Naast het maken van video’s, schrijft Iris ook prachtige boeken over kamerplanten en hoe je die kunt verzorgen. Wil jij jouw plantenkennis al lezende nog verder vergroten, bekijk dan zeker het onderstaande boek van Mama Botanica of bekijk mijn pagina met alle boeken over kamerplanten.

De kamerplantenbijbel – Mama Botanica

De kamerplantenbijbel – Mama Botanica

Iris neemt je letterlijk mee op reis door de verschillende fasen van plantenverzorging en geeft onwijs veel tips en tricks. Ze enthousiasmeert, inspireert en zorgt ervoor dat je alleen nog maar meer van planten gaat houden.

Top 10 mooie badkamer planten

Je bent op deze pagina om te weten te komen welke kamerplanten jij in je badkamer moet zetten. Daarom heb ik een lijst met 10 interessante opties voor je gemaakt.

Hieronder lees je per kamerplant waarom juist die plant een goede keus is om jouw badkamer mee op te fleuren. Wil je meer weten over de verzorging van die specifieke kamerplant, klik dan op de “plantensoort verzorging” knop die je bij elke kamerplant terugziet.

Top 5
of lees verder…
Chlorophytum verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant
1

Chlorophytum, vaak graslelie of spinplant genoemd, is een geslacht van makkelijk te verzorgen kamerplanten die oorspronkelijk uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië komen.

Ze zijn extreem populair vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen en de snelle groei van babyplantjes aan hun stengels, die gemakkelijk kunnen worden verpot om nieuwe planten te vormen.

 • Afkomstig uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen
 • Snelle groei van babyplantjes
Chlorophytum verzorging

Waarom Chlorophytum (graslelie) als badkamer plant

De Chlorophytum is een uitstekende keuze voor in de badkamer vanwege zijn hoge tolerantie ten opzichte van vocht in de lucht. Door het opnemen van vocht uit de lucht in jouw badkamer, kan dit zelfs helpen om schimmels tegen te gaan.

Ook het vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren is prettig. De graslelie is in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te absorberen, zoals formaldehyde en koolmonoxide, die vaak voorkomen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers.

Heeft jouw badkamer maar weinig licht? Geen probleem! De Chlorophytum is een zeer onderhoudsarme plant die weinig licht nodig heeft om te overleven. Je kunt hem bijvoorbeeld prima in een leuke hangpot aan het plafond hangen en de stengels omlaag laten groeien.

Nephrolepis verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Nephrolepis

Krulvaren
2

Nephrolepis, beter bekend als de krulvaren, is een geslacht van varens die wereldwijd in tropische en subtropische gebieden voorkomt. Deze varens zijn populair als kamerplanten vanwege hun sierlijke, gevederde bladeren en het vermogen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Ze gedijen het best in vochtige omgevingen met indirect licht en vereisen regelmatige watergift om de grond licht vochtig te houden.

 • Wereldwijd in tropische en subtropische gebieden
 • Populair als kamerplanten vanwege hun sierlijke bladeren
 • Verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis
Nephrolepis verzorging

Waarom Nephrolepis (krulvaren) als badkamer plant

De krulvaren is uitermate geschikt voor gebruik in een badkamer vanwege zijn voorkeur voor vochtige omstandigheden. Varens in het algemeen gedijen goed in hoge luchtvochtigheid en laat dat nu net het geval zijn in een badkamer.

Deze varens zijn niet alleen mooi, met hun weelderige, groene bladeren, maar helpen ook de luchtkwaliteit te verbeteren door het absorberen van gifstoffen. Door de opname van vocht uit de lucht, kunnen ze ook helpen om schimmels in de badkamer tegen te gaan.

De Nephrolepis vereist bovendien relatief weinig licht, wat perfect past bij een badkamer die minder natuurlijk licht heeft. Deze varensoort is, mits op de juiste plek zoals in een badkamer, relatief eenvoudig te onderhouden en voegt een vleugje natuur toe, wat jouw badkamer een ontspannen en verfrissend gevoel geeft.

Spathiphyllum verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie
3

Spathiphyllum, beter bekend als lepelplant of vredeslelie, is een geslacht van tropische planten bekend om hun opvallende witte bloeiwijzen die lijken op een lepel.

Deze planten zijn populair vanwege hun vermogen om te gedijen in lage lichtomstandigheden en hun luchtzuiverende eigenschappen. Spathiphyllums zijn ideale kamerplanten die bijdragen aan een gezondere leefomgeving.

 • Bekend als lepelplant of vredeslelie
 • Kan gedijen in lage lichtomstandigheden
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen
Spathiphyllum verzorging

Waarom Spathiphyllum (Lepelplant) als badkamer plant

De Spathiphyllum is een uitstekende keuze voor in de badkamer. Dit komt door hun voorliefde voor een vochtige omgeving. Deze planten gedijen dan ook goed in de hoge luchtvochtigheid die je in een badkamer tegenkomt.

Spathiphyllums staan daarnaast bekend om hun efficiënte luchtzuiverende eigenschappen; ze kunnen verschillende gifstoffen uit de lucht filteren, waaronder ammoniak en formaldehyde.

Daarnaast hebben ze relatief weinig licht nodig, wat ze geschikt maakt voor badkamers die vaak niet beschikken over grote ramen. Kortom een makkelijke kamerplant die zeker een plekje in jouw badkamer verdient.

Esthetisch gezien voegt de Spathiphyllum met zijn glanzende groene bladeren en opvallende witte bloemen een elegante en rustgevende touch toe aan jouw badkamer.

Musa verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Musa

Bananenplant
4

Musa, algemeen bekend als de bananenplant, omvat soorten die wereldwijd worden gekweekt voor hun fruit, evenals voor de sierlijke aantrekkingskracht.

Inheems in Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea, deze grote, kruidachtige planten vereisen warme klimaten om te gedijen en kunnen fruit produceren in goed verzorgde omstandigheden. De bladeren zijn groot en worden gebruikt bij het koken of als borden in verschillende keukens.

 • Inheems in Zuidoost-Azië en Papoea-Nieuw-Guinea
 • Gekweekt voor zowel fruit als sierlijke aantrekkingskracht
 • Bladeren kunnen gebruikt worden bij het koken
Musa verzorging

Waarom Musa (Bananenplant) als badkamer plant

De bananenplant kan verrassend goed gedijen in een badkamer, mits er voldoende licht is, bijvoorbeeld door grote ramen. Deze tropische planten houden van veel warmte en vochtigheid. Iets wat je van nature in een badkamer tegenkomt.

De hoge luchtvochtigheid door het douchen of badderen, helpt om de bladeren van de plant fris en levendig te houden. Daarnaast voorkomt het dat de randen bruin worden (een veelvoorkomend probleem van bananenplanten in drogere omgevingen).

Bananenplanten zijn snelgroeiend, wat betekent dat ze snel een weelderige, tropische sfeer aan jouw badkamer geven. Daarnaast helpen ze ook de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen te absorberen en zuurstof af te geven.

De bladeren van de Musa zijn groot, waardoor ze een goede keuze zijn voor de wat grotere badkamers, zodat ze de ruimte mooi kunnen vullen. Naast de visuele pluspunten, kunnen bananenplanten ook bijdragen aan een ontspannende en natuurlijke sfeer in je badkamer, ideaal voor een spa-achtige ervaring in eigen huis.

Dracaena verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Dracaena

Drakenbloedboom
5

Dracaena is een geslacht van tropische bomen en struiken, bekend om hun gemakkelijke verzorging en luchtzuiverende kwaliteiten. Veel soorten, zoals Dracaena marginata en Dracaena fragrans, zijn populaire kamerplanten.

Ze komen oorspronkelijk uit Afrika, Azië, en Midden-Amerika en gedijen in licht variërende omstandigheden, van indirect zonlicht tot schaduw, en vereisen weinig water.

 • Populair voor hun luchtzuiverende kwaliteiten
 • Veel soorten zijn geliefd als kamerplanten
 • Vereisen niet veel water en zijn gemakkelijk in verzorging
Dracaena verzorging

Waarom Dracaena (Drakenbloedboom) als badkamer plant

Dracaena staat bekend om zijn elegante uitstraling en luchtzuiverende kwaliteiten. Dracaena-soorten houden van omgevingen met hoge luchtvochtigheid. Perfect als jij deze kamerplant in je badkamer wilt zetten dus.

Deze planten zijn niet alleen tolerant voor vochtige omstandigheden, maar kunnen ook bijdragen aan het verminderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Deze stoffen zijn vaak aanwezig in schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten.

Dit maakt de Dracaena niet alleen een mooie, maar ook een functionele toevoeging aan jouw badkamer.

Wat betreft de verzorging zijn Dracaena’s redelijk flexibel. Ze doen het prima in halfschaduw omstandigheden, wat ideaal is voor badkamers die vaak beperkt zijn qua natuurlijk licht.

De rechtopstaande groeivorm en langwerpige bladeren voegen daarnaast een mooie strakke feel toe aan jouw badkamer.

Monstera verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Monstera

Gatenplant
6

Monstera, bekend om zijn gaten bevattende bladeren, is een tropische plant inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika. De Monstera deliciosa, ook wel ‘gatenplant’ genoemd, is vooral populair vanwege zijn decoratieve bladeren die een unieke eye-catcher vormen in elk interieur.

Monsteras vereisen indirect zonlicht en vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze kunnen ook luchtwortels ontwikkelen in hun zoektocht naar water.

 • Inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika
 • Bekend om zijn gaten bevattende bladeren
 • Vereist indirect zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond
Monstera verzorging

Waarom Monstera (Gatenplant) als badkamer plant

De gatenplant is een zeer populaire keuze voor de badkamer vanwege zijn tropische uitstraling. Daarnaast doet de Monstera het prima in vochtige omgevingen. Deze planten houden namelijk van de hoge luchtvochtigheid die je in een badkamer tegenkomt na het douchen of badderen.

De grote, glanzende bladeren met kenmerkende gaten helpen bij het reguleren van de luchtvochtigheid in de ruimte door vocht te absorberen. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van schimmels door vochtproblemen.

De Monstera kan prima overweg in halfschaduw plekken. Ideaal voor een badkamer waar wellicht minder natuurlijk licht komt.

Bovendien voegt de unieke en weelderige uitstraling van de Monstera een stijlvol en ontspannend element toe aan jouw badkamer. Je creëert daarmee een echte spa-achtige ervaring aan huis.

Tillandsia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Tillandsia

Roze ananasplant
7

Tillandsia, beter bekend als luchtplant, behoort tot de bromeliafamilie en omvat soorten die epifytisch leven, voornamelijk in de bossen, bergen en woestijnen van Midden- en Zuid-Amerika.

Deze planten vereisen geen grond om te groeien, omdat ze vocht en voedingsstoffen uit de lucht halen. Tillandsias zijn populair in moderne decoraties en terraria vanwege hun unieke groeiwijze en geringe verzorgingseisen.

 • Behoort tot de bromeliafamilie
 • Vereisen geen grond om te groeien
 • Populair in moderne decoraties en terraria
Tillandsia verzorging

Waarom Tillandsia (luchtplant) als badkamer plant

Tillandsia is als luchtplant een ideale keuze voor in de badkamer. Dit komt door het unieke kenmerk te kunnen overleven op luchtvochtigheid alleen, zonder behoefte aan aarde.

Deze planten absorberen water en voedingsstoffen via hun bladeren uit de lucht, waardoor de hoge luchtvochtigheid van een badkamer na het douchen of badderen zeer geschikt is voor hun groei.

Qua looks hebben Tillandsia’s een hoop te bieden, namelijk een unieke en stijlvolle feel in je badkamer. Zo kun je ze bijvoorbeeld plaatsen in decoratieve schelpen, op stukken drijfhout, of in glazen terrariums.

Aloe verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Aloe

Wonderplant
8

Aloë is een geslacht van succulenten, voornamelijk bekend om de soort Aloë vera, die wereldwijd wordt gekweekt voor zijn medicinale en huidverzorgende eigenschappen.

Deze planten zijn afkomstig uit het Arabisch Schiereiland, maar gedijen nu in droge, tropische, en subtropische klimaten wereldwijd. Ze staan bekend om hun dikke, vlezige bladeren die water opslaan, waardoor ze extreem droogteresistent zijn.

 • Oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland
 • Bevat geneeskrachtige en huidverzorgende eigenschappen
 • Extreem droogteresistent
Aloe verzorging

Waarom Aloe (Wonderplant) als badkamer plant

De Aloe, vooral bekend vanwege de populaire Aloe vera, is een goede keuze voor in de badkamer. Aloe planten zijn vetplanten die water opslaan in hun dikke, vlezige bladeren, waardoor ze uiterst droogtetolerant zijn.

Echter, de consistent hogere luchtvochtigheid in een badkamer kan helpen om deze planten gezond en sterk te houden zonder dat ze vaak water hoeven te krijgen. Dit maakt Aloe planten bijzonder onderhoudsarm en geschikt voor badkamers waar ze niet constant in de gaten gehouden kunnen worden.

Aloe planten kunnen met hun gestructureerde, puntige bladeren een frisse, natuurlijke touch geven aan jouw badkamer. Ze creëren daarbij een rustgevende en haast spa-achtige sfeer.

Aspidistra verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Aspidistra

Kwartjesplant
9

Aspidistra, vaak de ‘ijzeren plant’ genoemd vanwege zijn vermogen om onder moeilijke omstandigheden te gedijen, komt oorspronkelijk uit de schaduwrijke ondervloeren van bossen in Oost-Azië.

Deze plant staat bekend om zijn lange, donkergroene bladeren en wordt gewaardeerd als een zeer onderhoudsarme kamerplant die kan overleven met weinig licht en water.

 • Bekend als de slagersplant
 • Oorspronkelijk uit Oost-Azië
 • Kan overleven met weinig licht en water
Aspidistra verzorging

Waarom Aspidistra (Kwartjesplant) als badkamer plant

De Aspidistra is een uitstekende optie voor in de badkamer vanwege zijn robuuste natuur. Deze plant floreert op plaatsen met beperkt daglicht, wat vaak het geval is in badkamers.

De lange, donkergroene bladeren op dunne stelen zorgen voor een sierlijke uitstraling die goed past bij de meeste badkamer interieurs. De compacte groei maakt de Aspidistra daarnaast een ideale keuze voor kleinere badkamers waar elke vierkante centimeter telt.

Aspidistra vraagt maar weinig water, vooral in de winter, en zelfs in de zomer is het belangrijk goed op te letten dat je niet teveel water geeft. Gebruik daarom een vochtmeter voor kamerplanten om te controleren of jouw Aspidistra water nodig heeft.

Zijn vermogen om langdurige periodes van verwaarlozing te overleven, maakt van de Aspidistra een ideale plant voor mensen die vaak op vakantie zijn of die simpelweg niet de tijd hebben om regelmatig voor hun planten te zorgen.

Scindapsus verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Scindapsus

Epipremnum
10

Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, is een geslacht van klimmende of hangende planten die inheems zijn in de tropische bossen van Zuidoost-Azië.

Deze planten zijn bekend om hun hartvormige bladeren, die vaak prachtige zilveren of gouden vlekken of strepen hebben. Scindapsus is populair als kamerplant vanwege zijn gemak van verzorging en het vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

 • Populair als kamerplant en luchtzuiverend
 • Heeft hartvormige bladeren met zilveren of gouden vlekken
 • Inheems in de tropische bossen van Zuidoost-Azië
Scindapsus verzorging

Waarom Scindapsus (Epipremnum) als badkamer plant

De Scindapsus is een ideale keuze voor de badkamer, vooral als de ruimte beperkt is. Deze hangplant is compact en ruimtebesparend en brengt een echte jungle feel in jouw badkamer.

De Scindapsus heeft daarnaast ook luchtzuiverende eigenschappen. Hij helpt de luchtkwaliteit in de badkamer te verbeteren door schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen te absorberen, wat vaak voorkomt in schoonmaakproducten en cosmetica.

Doordat deze plant ook goed kan groeien op plekken met minder licht (zoals een badkamer), is de Scindapsus een prettige en onderhoudsvriendelijke optie.

Deel je mening of stel een vraag