Tillandsia

Roze ananasplant
Tillandsia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Bromeliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Behoort tot de bromeliafamilie
 • Vereisen geen grond om te groeien
 • Populair in moderne decoraties en terraria

Tillandsia, beter bekend als luchtplant, behoort tot de bromeliafamilie en omvat soorten die epifytisch leven, voornamelijk in de bossen, bergen en woestijnen van Midden- en Zuid-Amerika.

Deze planten vereisen geen grond om te groeien, omdat ze vocht en voedingsstoffen uit de lucht halen. Tillandsias zijn populair in moderne decoraties en terraria vanwege hun unieke groeiwijze en geringe verzorgingseisen.

Tillandsia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Orchidee
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Tillandsia kamerplant, ook wel Roze ananasplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Tillandsia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Tillandsia verzorging

Algemene verzorging

Tillandsia, vooral bekend als luchtplant, behoort tot de bromeliafamilie en heeft geen aarde nodig om te groeien. Deze planten absorberen water en voedingsstoffen via hun bladeren en vereisen helder, indirect licht.

Besproei Tillandsia meerdere keren per week met water, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je huis, en dompel ze ongeveer eens per twee weken volledig onder in water.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant om rot te voorkomen. Direct zonlicht vermijden, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Tillandsia.

Standplaats

Als luchtplanten hebben Tillandsia’s geen aarde nodig en prefereren ze helder, indirect licht. Ze kunnen het beste worden geplaatst op een goed verlichte plek, zoals in de buurt van een raam op het oosten of westen.

Sommige soorten kunnen ook enige directe ochtend- of namiddagzon verdragen. Te weinig licht kan de groei en de bloei beïnvloeden. Tillandsia’s vereisen ook goede luchtcirculatie en regelmatige bevochtiging.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Als luchtplanten vereisen Tillandsia’s geen grond en worden ze meestal ondergedompeld in water om de één tot twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis.

In de lente en zomer, wanneer het warmer en mogelijk droger is, kan het nodig zijn om ze vaker te benevelen of onder te dompelen.

In de herfst en winter, kan de behoefte aan water iets afnemen. Zorg ervoor dat de Tillandsia volledig droog is voordat je hem terugplaatst op zijn plek om rot te voorkomen.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Past zich aan aan een verscheidenheid aan klimaten, van droog tot vochtig, maar geeft meestal de voorkeur aan warme, luchtige omstandigheden.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Epifytisch; heeft geen grond nodig, maar kan worden gemonteerd op schors of iets dergelijks.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn luchtplanteigenschap, gedijt goed in luchtige, vochtige omgevingen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei alleen om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Luchtplanten zijn over het algemeen veerkrachtig maar kunnen rotten als ze te nat blijven.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Luchtplanten hebben een matig groeitempo, waarbij sommige soorten sneller bloeien en zich vermenigvuldigen dan andere.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Luchtplantje, heeft geen verpotten in aarde nodig, maar moet mogelijk opnieuw worden gemonteerd of zijn basis worden ververst.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Tillandsia video's

Air Plants (Tillandsia) 101 - Care Tips

Tillandsia xerographica (Air Plant) Houseplant Care

Tillandsia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Anthurium

Flamingoplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Tillandsia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Tillandsia soorten

kamerplanten

Tillandsia Cyanea

Must-haves om jouw Tillandsia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken