Alocasia

Olifantsoor
Alocasia verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Azië en Oceanië
 • Bekend om grote, hartvormige bladeren
 • Vereist hoge luchtvochtigheid

Alocasia, ook wel olifantsoor genoemd, is afkomstig uit de tropische regenwouden van Azië en Oceanië. Deze opvallende planten staan bekend om hun grote, hartvormige bladeren en zijn een populaire keuze voor zowel binnen- als buitentuinen in warme klimaten.

Ze vereisen een hoge luchtvochtigheid en regelmatig water geven om goed te gedijen.

Alocasia verzorging in het kort
Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Rizoomstek, Scheuren, Scheuten / pups
Tropisch, Varen
Hoog risico op ziekten
Wortelrot, Xanthomonas
Hoog risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Alocasia kamerplant, ook wel Olifantsoor genoemd. Daarnaast vind je informatie over Alocasia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Alocasia verzorging

Algemene verzorging

Alocasia staan bekend onder de bijnaam Olifantsoor. Deze opvallende kamerplant met grote, pijlvormige bladeren voegen een tropische sfeer toe aan jouw interieur. Deze planten gedijen het beste onder helder, indirect licht. Een plek nabij een oost- of westgericht raam waar de plant gefilterd licht ontvangt is ideaal. Direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, dus vermijd directe blootstelling aan volle zon.

Alocasias vereisen consistent vochtige grond zonder dat de wortels in het water staan. Zorg voor een goede drainage van de pot om wortelrot te voorkomen. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg om de plant regelmatig te besproeien of plaats hem in een vochtige kamer zoals een badkamer.

Verminder de watergift en stop met bemesten in de winter wanneer de plant een rustperiode ingaat.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Alocasia.

Standplaats

Alocasia, met zijn opvallende bladeren, vereist helder, indirect licht. Plaats deze planten idealiter 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen, waar ze gefilterd licht ontvangen zonder directe blootstelling aan de harde middagzon.

Een noordelijk gericht raam is ook een optie, maar zorg ervoor dat de plant dichter bij het raam staat om voldoende licht te vangen.

Alocasia’s die niet genoeg licht krijgen, kunnen lijden onder bladval en een slappe groei, terwijl te veel direct zonlicht bladverbranding of -vergeling kan veroorzaken.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Alocasia’s hebben een hoge waterbehoefte tijdens het groeiseizoen en de grond moet consistent vochtig gehouden worden, maar niet doorweekt. In de lente en zomer kan het nodig zijn om de plant eens per week of vaker water te geven, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de frequentie worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de vochtigheid van de grond en de omgeving.

De Alocasia is erg gevoelig voor koud water. Gebruik daarom het liefste lauw-warm water.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, vochtige omgevingen die vergelijkbaar zijn met zijn inheemse tropische habitat.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, rijke en licht zure grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Vereist een hoge luchtvochtigheid om de vochtigheidsniveaus van zijn inheemse tropische habitat na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om beschadigde of stervende bladeren te verwijderen, bevordert nieuwe groei.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Hoge luchtvochtigheid en vochtige omstandigheden kunnen bacteriële en schimmelziekten bevorderen.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.
 • Xanthomonas - Een bacteriële infectie die gele of bruine vlekken op bladeren veroorzaakt, vaak met een gele halo.

Groei

Snelgroeiend onder de juiste omstandigheden, met grote bladeren die snel ontwikkelen.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen, wat leidt tot orale irritatie en zwelling.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiend met een groot wortelstelsel dat baat heeft bij jaarlijks verpotten.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Rizoomstek - Deze methode gebruikt delen van het rizoom, de horizontaal groeiende ondergrondse stam, om planten te vermeerderen. Het rizoom wordt in segmenten gesneden en elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Alocasia video's

Alocasia Care Guide | Secrets to Thriving Elephant Ears

Alocasia Plant Care Guide 🌱 Care TIPS For Elephant Ear

Alocasia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Maranta

Gebedsplant

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Alocasia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Alocasia soorten

kamerplanten

Alocasia Black Velvet

kamerplanten

Alocasia Cucullata

kamerplanten

Alocasia Cuprea Red Secret

kamerplanten

Alocasia Curly Bambino

kamerplanten

Alocasia Dragon Scale

kamerplanten

Alocasia Flying Squid

kamerplanten

Alocasia Frydek

kamerplanten

Alocasia Jacklyn

kamerplanten

Alocasia Lauterbachiana

kamerplanten

Alocasia Macrorrhiza

kamerplanten

Alocasia Macrorrhiza Splash

kamerplanten

Alocasia Ninja

kamerplanten

Alocasia Polly

kamerplanten

Alocasia Portadora

kamerplanten

Alocasia Red Secret

kamerplanten

Alocasia Silver Dragon

kamerplanten

Alocasia Wentii

kamerplanten

Alocasia Yucatan Princess

kamerplanten

Alocasia Zebrina

kamerplanten

Alocasia Zebrina Siberian Tiger

Must-haves om jouw Alocasia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken