Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren
Phlebodium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Polypodiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in tropische en subtropische regio's
 • Bekend om hun unieke, blauwgroene bladkleur
 • Gewaardeerd om hun luchtzuiverende kwaliteiten

Phlebodium, ook bekend als blauwvaren, is een geslacht van varens met een unieke, blauwgroene bladkleur. Deze varens zijn inheems in de tropische en subtropische regio’s, vooral in de Amerika’s. Phlebodiums verkiezen een vochtige omgeving en gedijen goed in indirect licht, waardoor ze geschikt zijn voor binnenshuis tuinieren. Ze worden gewaardeerd om hun luchtzuiverende kwaliteiten en decoratieve bladeren.

Phlebodium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Rizoomstek, Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Roest
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Phlebodium kamerplant, ook wel Zinkvaren, Blauwvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Phlebodium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Phlebodium verzorging

Algemene verzorging

Phlebodium, ook bekend als zinkvaren of blauwvaren, onderscheidt zich door zijn aantrekkelijke, blauwgroene bladeren. Deze varen verkiest een lichte plek met veel indirect licht en moet worden beschermd tegen direct zonlicht.

Zorg voor een constant vochtige grond, maar niet doorweekt, en zorg voor een goede drainage van de pot om waterophoping te voorkomen. Phlebodiums vereisen een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig sproeien is aanbevolen om hun omgeving vochtig te houden.

Deze varens hebben weinig voeding nodig; een lichte bemesting een paar keer per jaar met een verdunde meststof voor varens is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Phlebodium.

Standplaats

Phlebodium, ook bekend als blauwvaren, geeft de voorkeur aan helder, indirect licht. Een standplaats 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of oosten is ideaal. Direct zonlicht moet worden vermeden om de delicate bladeren niet te beschadigen.

Onvoldoende licht kan resulteren in een verminderde groei en verlies van de kenmerkende blauwgrijze kleur.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze varen, ook bekend als blauwvaren, verkiest een constant vochtige grond en vereist regelmatig water, vooral tijdens het groeiseizoen.

Ongeveer eens per week water geven is aanbevolen, met een lichte vermindering in de herfst en winter tot eens in de twee weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koelere, vochtige omgevingen, kenmerkend voor gematigde tot subtropische regio’s.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Gedijt in hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse vochtige bosomgevingen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in vochtige omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.

Groei

Matig groeitempo voor deze varen, met gestage ontwikkeling van nieuwe bladeren.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar inslikken kan milde maagklachten veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Rizoomstek - Deze methode gebruikt delen van het rizoom, de horizontaal groeiende ondergrondse stam, om planten te vermeerderen. Het rizoom wordt in segmenten gesneden en elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Phlebodium video's

Phlebodium aureum (Blue Star Fern) Houseplant Care

Blue star fern care | Phlebodium aureum

Phlebodium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Phlebodium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Phlebodium soorten

kamerplanten

Phlebodium Blue Star

kamerplanten

Phlebodium Davana

Must-haves om jouw Phlebodium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken