Callisia

Schildpadplant
Callisia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Commelinaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Amerika
 • Ideaal voor hangmanden of als bodembedekkers
 • Relatief eenvoudig in verzorging

Callisia soorten, vaak ‘schildpadplanten’ genoemd vanwege hun kleine en aantrekkelijke bladeren, zijn afkomstig uit Amerika. Deze laaggroeiende planten zijn ideaal voor hangmanden of als bodembedekkers, dankzij hun snelgroeiende en kruipende gewoonte. Ze verkiezen helder, indirect licht en regelmatige watergift. Deze plantensoort is relatief eenvoudig in verzorging.

Callisia verzorging in het kort
Halfschaduw
Veel water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Callisia kamerplant, ook wel Schildpadplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Callisia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Callisia verzorging

Algemene verzorging

Callisia, of Schildpadplant, is een gemakkelijk te verzorgen plantensoort die bekend staat om zijn aantrekkelijke, snelgroeiende stengels. Deze planten verkiezen helder, indirect licht maar kunnen zich ook aanpassen aan minder licht. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht, wat de bladeren kan verbleken of verbranden.

Callisia’s houden van een vochtige grond, maar het is belangrijk om tussen de gietbeurten door de grond licht uit te laten drogen om overbewatering te voorkomen. Ze kunnen goed tegen droge lucht, maar een hogere luchtvochtigheid zal de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

Voed de plant in het groeiseizoen elke maand met een verdunde vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Callisia.

Standplaats

Callisia, waaronder de populaire ’turtle vine’ of ‘inch plant’, gedijt in helder, indirect licht maar kan zicht aanpassen aan lichte schaduw. Ideaal gezien zouden deze planten geplaatst moeten worden op een standplaats die helder licht ontvangt zonder direct zonlicht, zoals nabij een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam.

Callisia’s die te veel direct zonlicht krijgen, kunnen last krijgen van bladverbranding, terwijl planten in te donkere gebieden hun levendige bladkleuren kunnen verliezen en spichtig kunnen groeien.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Deze plantenfamilie, waaronder de populaire schildpadplant valt, heeft een matige tot hoge waterbehoefte tijdens het groeiseizoen, wat betekent dat ze zeker 1x per week water nodig hebben om de grond licht vochtig te houden. Laat de potgrond wel licht opdrogen voor je weer water geeft.

In de niet-groeiperiode, de herfst en winter, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Past zich goed aan aan de warmere, enigszins vochtige omstandigheden van subtropische omgevingen.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met een goede organische inhoud.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Kan zich aanpassen aan verschillende luchtvochtigheidsniveaus maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om de groei te controleren en bossigheid te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor overbewatering en kan worden aangetast door schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral de kruipende variëteiten, die snel kunnen uitstrekken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat verbindingen die huisdieren kunnen irriteren bij inname in grote hoeveelheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend en heeft mogelijk jaarlijks verpotten nodig om de groei bij te houden.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Callisia video's

Best way to Propagate Callisia repens Pink lady

COMMON PROBLEMS OF CALLISIA REPENS 'PINK LADY'

Callisia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Callisia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Callisia soorten

kamerplanten

Callisia Turtle

Must-haves om jouw Callisia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken