Cissus

Suikerdruifje
Cissus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Vitaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Behoort tot de druivenfamilie (Vitaceae)
 • Bekend om medicinale eigenschappen
 • Vereist helder, indirect licht

Cissus, behorend tot de druivenfamilie (Vitaceae), omvat soorten zoals de Cissus quadrangularis, bekend om zijn medicinale eigenschappen, en de Cissus rhombifolia, populair als kamerplant. Deze klim- of hangplanten zijn afkomstig uit verschillende delen van de wereld, waaronder Afrika, Azië en Australië, en vereisen matige watergift en helder, indirect licht.

Cissus verzorging in het kort
Halfschaduw
Veel water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Wolluis
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Cissus kamerplant, ook wel Suikerdruifje genoemd. Daarnaast vind je informatie over Cissus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Cissus verzorging

Algemene verzorging

Cissus, ook bekend als klimopdruif, is een robuuste klim- of hangplant die bekend staat om zijn gemakkelijke verzorging en snelle groei. Deze plant verkiest helder, indirect licht, maar kan ook goed gedijen in lager licht. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan verbranden.

Cissus heeft regelmatig water nodig tijdens de groeiperiode, maar de grond mag tussen de gietbeurten door licht uitdrogen. Deze plant is vrij tolerant wat betreft luchtvochtigheid, maar zal profiteren van regelmatig sproeien.

Voed de plant elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Cissus.

Standplaats

Cissus, ook wel bekend als suikerdruifje, heeft een voorkeur voor helder, indirect licht maar kan ook gedijen in halfschaduw. Een locatie op 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of westen zou ideaal zijn, waar de plant voldoende licht ontvangt zonder direct in de zon te staan.

Cissus die niet genoeg licht krijgt, kan zijn levendige bladkleur verliezen en een langgerekte groei ontwikkelen, terwijl te veel direct zonlicht de bladeren kan beschadigen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

De Cissus houdt van een licht vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Een wekelijkse watergift in de lente en zomer met meerdere keren een scheutje water is ideaal.

De grond mag tussen de gietbeurten enigszins uitdrogen, maar niet volledig. Controleer daarom geregeld de potgrond even door je vingers in de aarde te steken.

In de herfst en winter, als de plant minder actief groeit, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige omgevingen die typerend zijn voor de tropen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, vruchtbare en vochtige grond nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Aanpasbaar aan verschillende omstandigheden maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om snelle groei te controleren en vollere wijnstokken te bevorderen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Kan worden aangetast door plagen en schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Wolluis - Zachte luizen bedekt met een witte, katoenachtige substantie, die zich voeden met plantsap en plakkerige honingdauw uitscheiden.

Groei

Snelgroeiende klimplant, vooral met voldoende water en licht.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat oxalaatkristallen; kan milde irritatie veroorzaken bij inslikken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Snelgroeiende wijnstok die baat heeft bij jaarlijks verpotten om de groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Cissus video's

How to Care and Propagate Cissus Discolor

Cissus Discolor Care Guide

Cissus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Cissus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Cissus soorten

kamerplanten

Cissus Rotundifolia

Must-haves om jouw Cissus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken