Dracaena

Drakenbloedboom
Dracaena verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Populair voor hun luchtzuiverende kwaliteiten
 • Veel soorten zijn geliefd als kamerplanten
 • Vereisen niet veel water en zijn gemakkelijk in verzorging

Dracaena is een geslacht van tropische bomen en struiken, bekend om hun gemakkelijke verzorging en luchtzuiverende kwaliteiten. Veel soorten, zoals Dracaena marginata en Dracaena fragrans, zijn populaire kamerplanten.

Ze komen oorspronkelijk uit Afrika, Azië, en Midden-Amerika en gedijen in licht variërende omstandigheden, van indirect zonlicht tot schaduw, en vereisen weinig water.

Dracaena verzorging in het kort
Halfschaduw
Weinig water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Fusariumverwelking, Zachtrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Dracaena kamerplant, ook wel Drakenbloedboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Dracaena soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Dracaena verzorging

Algemene verzorging

Dracaena soorten, waaronder de Drakenbloedboom, zijn onderhoudsarme kamerplanten die zich aanpassen aan een breed scala aan lichtomstandigheden, van helder indirect licht tot lagere lichtniveaus. Vermijd direct zonlicht, dat de bladeren kan beschadigen.

Deze planten verkiezen een licht vochtige grond; laat de grond iets uitdrogen tussen de gietbeurten door. Dracaenas zijn vrij tolerant ten aanzien van droge binnenlucht, maar ze zullen profiteren van af en toe sproeien.

Voed de plant om de 6-8 weken tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Dracaena.

Standplaats

Deze planten gedijen goed in helder, indirect licht. Ze doen het het beste op een plek 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen, waar ze kunnen profiteren van het gefilterde licht zonder directe blootstelling aan de harde middagzon.

Een raam op het noorden kan ook geschikt zijn, vooral voor soorten die met minder licht kunnen. Te dicht bij een zuidelijk raam zonder bescherming kan leiden tot bladverbranding.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Dracaena soorten hebben weinig water nodig; ze verkiezen dat hun grond tussen gietbeurten door licht uitdroogt.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is eens in de 1-2 weken water geven meestal voldoende, afhankelijk van de lichtomstandigheden en luchtvochtigheid.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de watergift worden verminderd tot eens in de 2-3 weken (soms zelfs langer), ervoor zorgend dat de grond lichtjes uitdroogt tussen de gietbeurten.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, typerend voor tropische klimaten.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, lemige grond; tolerant voor veel bodemtypes.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Aanpasbaar aan verschillende omstandigheden maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om beschadigde bladeren te verwijderen, de hoogte te controleren of bossigheid te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in hoge luchtvochtigheid of overbewateringsscenario’s.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.
 • Zachtrot - Een bacteriële infectie die plantenweefsels papperig en verrot laat worden, vaak in te vochtige omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met snellere groei onder ideale omstandigheden maar over het algemeen stabiel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat saponinen, wat braken, kwijlen en lusteloosheid bij huisdieren kan veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, raakt niet snel potgebonden.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Dracaena video's

DRACAENA CARE | Dragon Tree Care Tips & Tricks

Dracaena Care // How to care for Dracaena fragrans

Dracaena alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Pachira

Geldboom

Sansevieria

Vrouwentong

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Dracaena kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Dracaena soorten

kamerplanten

Dracaena Anita

kamerplanten

Dracaena Arturo

kamerplanten

Dracaena Burley

kamerplanten

Dracaena Charley

kamerplanten

Dracaena Cintho

kamerplanten

Dracaena Compacta

kamerplanten

Dracaena Dorado

kamerplanten

Dracaena Dragontree Twist

kamerplanten

Dracaena Golden Coast

kamerplanten

Dracaena Hawaiian Sunshine

kamerplanten

Dracaena Janet Craig

kamerplanten

Dracaena Janet Lind

kamerplanten

Dracaena Lemon Lime

kamerplanten

Dracaena Lemon Surprise

kamerplanten

Dracaena Magenta

kamerplanten

Dracaena Marginata

kamerplanten

Dracaena Massangeana

kamerplanten

Dracaena Reflexa

kamerplanten

Dracaena Reflexa Song Of India

kamerplanten

Dracaena Reflexa Song Of Jamaica

kamerplanten

Dracaena Riki

kamerplanten

Dracaena Sanderiana

kamerplanten

Dracaena Stedneri Cintho

kamerplanten

Dracaena Surculosa

kamerplanten

Dracaena Ulises

kamerplanten

Dracaena Warneckei

kamerplanten

Dracaena White Jewel

Must-haves om jouw Dracaena te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken