Pachira

Geldboom
Pachira verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Malvaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Voornamelijk voorkomend in Midden- en Zuid-Amerika
 • Bekend als sierplanten met gevlochten stammen
 • Gedijen in waterrijke omgevingen

Pachira, ook bekend als watercacao of geluksboom, is een geslacht van tropische planten die voornamelijk voorkomen in Midden- en Zuid-Amerika. Deze planten, met hun opvallende gevlochten stammen en weelderige bladeren, worden vaak als sierplanten binnenshuis gehouden.

Ze staan bekend om hun vermogen in waterrijke omgevingen te gedijen en vereisen relatief weinig onderhoud.

Pachira verzorging in het kort
Halfschaduw
Weinig water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Kopstek, Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Pachira kamerplant, ook wel Geldboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Pachira soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Pachira verzorging

Algemene verzorging

Pachira, ook bekend als de geldboom, is een tropische plant die bekend staat om zijn gevlochten stam en glanzende, groene bladeren. Deze plant verkiest een heldere, indirecte lichtbron maar kan ook aanpassen aan lagere lichtomstandigheden.

Zorg voor een goed doorlatende grond en water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Vermijd overbewatering, wat kan leiden tot wortelrot. Pachira heeft een matige behoefte aan luchtvochtigheid en kan baat hebben bij af en toe sproeien.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Pachira.

Standplaats

Pachira, vaak bekend als de geldboom, prefereert helder, indirect licht. Het is ideaal om deze plant binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen te plaatsen, waar hij veel licht kan kijgen zonder directe blootstelling aan de harde middagzon.

Een raam op het noorden kan ook voldoende zijn, mits de plant voldoende licht krijgt. Direct zonlicht, vooral in de middag, kan de bladeren beschadigen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

De stam van de Pachira wordt gebruikt om water in op te slaan. Hierdoor heeft deze plant maar weinig water nodig. De Pachira is daarom ook tolerant ten opzichte van iets drogere omstandigheden.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het aan te raden om de plant eens in de twee weken water te geven, zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door uitdroogt.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de drie tot vier weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, kenmerkend voor tropische wetlands.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, rijke en licht zure tot neutrale grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, geschikt voor zijn tropische wetlandhabitat.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of de grootte te controleren; kan worden gesnoeid om een bossiger uiterlijk te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met de mogelijkheid om snel te groeien onder optimale omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar inslikken in grote hoeveelheden kan milde maagklachten veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Snelgroeiend, geeft de voorkeur aan jaarlijks verse grond om de groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Pachira video's

Money Tree (Pachira Aquatica) Plant Care Tips

Money Tree Care Guide - Picking, Placing, and Parenting

Pachira alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Dracaena

Drakenbloedboom

Sansevieria

Vrouwentong

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Pachira kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Pachira soorten

kamerplanten

Pachira Aquatica

Must-haves om jouw Pachira te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken