Sansevieria

Vrouwentong
Sansevieria verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Afrika, Madagascar, en Zuid-Azië
 • Populair vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen
 • Vereisen weinig water en gedijen goed in indirect licht

Sansevieria, ook bekend als vrouwentong of slangenplant, is een geslacht van vetplanten die populair zijn vanwege hun gemak van verzorging en luchtzuiverende eigenschappen.

Deze planten zijn inheems in Afrika, Madagascar, en Zuid-Azië, en staan bekend om hun stijve, rechtopstaande bladeren die in diverse patronen en kleuren kunnen voorkomen. Sansevieria’s vereisen weinig water en gedijen goed in indirect licht.

Sansevieria verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Scheuren, Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Sansevieria kamerplant, ook wel Vrouwentong genoemd. Daarnaast vind je informatie over Sansevieria soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Sansevieria verzorging

Algemene verzorging

Sansevieria, ook bekend als vrouwentong, is een robuuste plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen en minimale verzorgingsbehoeften. Deze planten verkiezen helder, indirect licht maar kunnen ook zeer goed in lage lichtomstandigheden gedijen.

Sansevieria’s hebben een goed doorlatende grond nodig en water geven moet worden beperkt; laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten. Overbewatering vermijden om wortelrot te voorkomen.

Bemesting is zelden nodig; voed deze planten slechts eenmaal of tweemaal per jaar met een algemene kamerplantenmeststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Sansevieria.

Standplaats

Sansevieria, ook bekend als slangenplant of vrouwentong, is niet kieskeurig en kan overleven in zowel lage lichtomstandigheden als in helder, indirect licht. Voor optimale groei plaats je Sansevieria op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of in de heldere, indirecte lichtomstandigheden van een raam op het oosten of westen.

Direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren, kan de bladeren van sommige soorten verschroeien.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Sansevieria is zeer droogtetolerant en heeft weinig water nodig. Tijdens het groeiseizoen kan eens in de twee tot drie weken water geven voldoende zijn, waarbij je wacht tot de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten door.

In de herfst en winter, verminder de watergift tot eens per maand of minder, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aanpasbaar aan een breed scala aan omstandigheden, maar geeft de voorkeur aan warme, droge klimaten die typerend zijn voor subtropische gebieden.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; tolerant voor verwaarlozing.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Verdraagt ​​goed lage luchtvochtigheid, waardoor het een gemakkelijk te verzorgen kamerplant is.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om beschadigde of oude bladeren te verwijderen; zeer minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, vooral bij weinig licht, maar zeer veerkrachtig.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Bevat saponinen die misselijkheid, braken en diarree kunnen veroorzaken bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzaam groeiend, tolereert potgebonden zijn en vereist daarom minder vaak verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Sansevieria video's

6 snake plant care tips that you need to know

Saving sansevierias

Sansevieria alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Dracaena

Drakenbloedboom

Pachira

Geldboom

Yucca

Palmlelie

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Sansevieria kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Sansevieria soorten

kamerplanten

Sansevieria Fernwood

kamerplanten

Sansevieria Futura Superba

kamerplanten

Sansevieria Golden Edge Hahni

kamerplanten

Sansevieria Hahnii

kamerplanten

Sansevieria Laurentii

kamerplanten

Sansevieria Moonshine

kamerplanten

Sansevieria Twister

kamerplanten

Sansevieria Zeylanica

Must-haves om jouw Sansevieria te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken