Calathea

Pauwenplant, Living plant
Calathea verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Marantaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Bladeren sluiten 's nachts en openen overdag
 • Vereisen hoge luchtvochtigheid en indirect licht
 • Inheems uit tropische gebieden in Amerika

Calathea, bekend om hun opvallend gemarkeerde bladeren, zijn inheemse planten uit de tropische regio’s van Amerika. Ze staan bekend om hun vermogen om ’s nachts hun bladeren te sluiten en overdag te openen in reactie op licht, een fenomeen bekend als nyctinastie.

Deze planten verkiezen een hoge luchtvochtigheid, indirect licht en regelmatige watergift, waardoor ze uitdagend kunnen zijn in de verzorging.

Calathea verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Spint, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Calathea kamerplant, ook wel Pauwenplant, Living plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Calathea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Calathea verzorging

Algemene verzorging

Calathea, bekend om zijn opvallend gemarkeerde bladeren, is de perfecte plant voor plaatsen met hoge luchtvochtigheid en indirect licht. Ze gedijen het beste bij gefilterd licht en moeten worden beschermd tegen direct zonlicht, wat hun bladeren kan beschadigen.

Zorg voor een constant vochtige, maar niet doorweekte, grond om een optimale gezondheid te behouden. Calatheas zijn gevoelig voor fluoride en chemicaliën in kraanwater; overweeg regenwater of gedistilleerd water te gebruiken voor het water geven.

Een hoge luchtvochtigheid is zeer belangrijk voor deze planten, dus regelmatig sproeien of een luchtbevochtiger in de buurt plaatsen kan noodzakelijk zijn. Verminder water en voeding in de wintermaanden.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Calathea.

Standplaats

Calathea staat bekend om zijn prachtige bladeren en heeft helder, indirect licht nodig om te gedijen. Deze planten doen het het beste op een plek 1 tot 2 meter van een raam op het noorden of oosten.

Direct zonlicht moet worden vermeden, aangezien dit de bladeren kan verschroeien en de levendige markeringen kan vervagen.

Te weinig licht zal de bladkleuring minder levendig maken en kan leiden tot een langzamere groei. Calatheas verkiezen ook een hoge luchtvochtigheid, zorg dus voor een omgeving die niet te dicht bij een verwarming ligt.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Calathea’s staan bekend om hun behoefte aan hoge luchtvochtigheid en hebben regelmatig kleine beetjes water nodig om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Pas wel op dat de grond niet doorweekt raakt en dat overtollig water goed weg kan.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het raadzaam om de plant zeker eens per week water te geven, afhankelijk van de lichtintensiteit en de temperatuur in de ruimte.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken of wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan de warme, vochtige omstandigheden van de tropische ondergroei.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft hoge luchtvochtigheid en goed drainerende, rijke grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om te voorkomen dat zijn bladeren uitdrogen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om vergelende bladeren te verwijderen om het uiterlijk te behouden; over het algemeen is weinig snoeien nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vereist hoge luchtvochtigheid, waardoor het vatbaar is voor schimmelziekten en plagen.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Spint - Kleine spinachtige plagen die fijne webben op planten veroorzaken, leidend tot vergeling of gespikkelde bladeren.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met regelmatig verschijnen van nieuwe bladeren in het groeiseizoen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Geeft de voorkeur aan stabiele omstandigheden en groeit langzaam, waardoor tweejaarlijks verpotten geschikt is.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Calathea video's

How to Grow and Care for Calathea Plants Indoors

10 Awesome Tips to Stop Brown Tips on Your Calathea

Calathea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Calathea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Calathea soorten

kamerplanten

Calathea Flamestar

kamerplanten

Calathea Fusion White

kamerplanten

Calathea Insignis

kamerplanten

Calathea Makoyana

kamerplanten

Calathea Medallion

kamerplanten

Calathea Mieli (Beauty Star)

kamerplanten

Calathea Network

kamerplanten

Calathea Oppenheimiana

kamerplanten

Calathea Orbifolia

kamerplanten

Calathea Picturata

kamerplanten

Calathea Pruinosa

kamerplanten

Calathea Rosea-Picta

kamerplanten

Calathea Rufibarba Wavestar

kamerplanten

Calathea Vittata

kamerplanten

Calathea Warscewiczii

kamerplanten

Calathea Wavestar

Must-haves om jouw Calathea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken