Dicksonia

Tasmaanse boomvaren
Dicksonia verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Dicksoniaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Boomvarens voornamelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland
 • Kan een indrukwekkende hoogte bereiken
 • Vereist een vochtige, schaduwrijke omgeving

Dicksonia is een geslacht van boomvarens, voornamelijk afkomstig uit de bossen van Australië, Nieuw-Zeeland, en andere delen van Oceanië en Zuidoost-Azië. Dicksonia antarctica is wellicht de bekendste soort en kan een indrukwekkende hoogte bereiken. Deze varens geven de voorkeur aan een vochtige, schaduwrijke omgeving en zijn populaire keuzes voor schaduwrijke tuinen of als statement piece binnenshuis.

Dicksonia verzorging in het kort
Schaduw
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Varenroest, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Dicksonia kamerplant, ook wel Tasmaanse boomvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Dicksonia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Dicksonia verzorging

Algemene verzorging

Dicksonia, ook bekend als de Zachte Boomvaren, is een prehistorische plant die vochtige, schaduwrijke omgevingen verkiest. Ze hebben indirect licht nodig en moeten worden beschermd tegen direct zonlicht.

Zorg voor een constante vochtigheid zowel in de grond als in de omgeving; regelmatig sproeien van de bladeren en de stam kan noodzakelijk zijn, vooral in drogere binnenomgevingen. Water geven aan de basis van de plant en ervoor zorgen dat de wortels en de onderkant van de stam vochtig blijven, is cruciaal. In de winter minder water geven.

Voed Dicksonia tijdens het groeiseizoen eens per maand met een vloeibare meststof voor varens. Vanwege hun voorkeur voor vocht en schaduw, zijn ze een uitstekende keuze voor badkamers of goed verlichte keukens.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Dicksonia.

Standplaats

Dicksonia, een geslacht van boomvarens, prefereert schaduwrijke tot gedeeltelijk schaduwrijke omstandigheden, vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat onder het bladerdak van bossen.

Ze doen het goed op een plek met indirect licht of gefilterd zonlicht, zoals in de buurt van een raam op het noorden of onder de schaduw van andere planten bij een helderder raam. Direct zonlicht moet worden vermeden, aangezien het de bladeren kan verschroeien.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.

Water

De Dicksonia, een boomvaren, heeft een constante vochtigheid nodig rond de wortels en in de omgeving. Tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om de grond vochtig te houden zonder dat deze doorweekt raakt, wat kan neerkomen op water geven eens per week of vaker in zeer warme of droge omstandigheden.

In de koelere maanden kan de frequentie van water geven worden aangepast naar behoefte, maar zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in koele, vochtige omstandigheden die te vinden zijn in gematigde regenwouden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met veel organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid om zijn natuurlijke regenwoudbiotopen na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; zelden snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vereist constante vochtigheid, waardoor het vatbaar is voor schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Varenroest - Een schimmelziekte specifiek voor varens, die oranje, roestachtige vlekken op de onderkant van de bladeren veroorzaakt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiende boomvaren, waarbij jaren nodig zijn om een significante stam te ontwikkelen.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar delen van de plant kunnen bij inslikken irritatie veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, vereist minder vaak verpotten vanwege langzame wortelontwikkeling.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Dicksonia video's

Five Mistakes to Avoid When Growing Tree Ferns - Dicksonia antarctica

Plant Profile: Dicksonia antarctica

Dicksonia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Didymochlaena

Maanvaren

Dryopteris

Rode sluiervaren

Hedera

Klimop

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Ludisia

Juweelorchidee

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Dicksonia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Dicksonia soorten

kamerplanten

Dicksonia Antartica

Must-haves om jouw Dicksonia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken