Peperomia

Krokodillentranen
Peperomia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Piperaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuid-Amerika
 • Populair vanwege de variëteit in bladvormen en -patronen
 • Relatief eenvoudig te verzorgen

Peperomia is een geslacht van tropische, veelal kleine, kamerplanten die bekend staan om hun decoratieve bladeren en compacte vorm. Ze zijn inheems in Zuid-Amerika en gedijen goed in indirect licht met matige watergift.

Peperomia’s zijn populair vanwege de variëteit in bladvormen en -patronen, en omdat ze relatief eenvoudig te verzorgen zijn, waardoor ze perfect zijn voor kleine ruimtes of als bureauplant.

Peperomia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Peperomia kamerplant, ook wel Krokodillentranen genoemd. Daarnaast vind je informatie over Peperomia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Peperomia verzorging

Algemene verzorging

Peperomia is een divers geslacht van kleine, onderhoudsarme kamerplanten, bekend om hun interessante bladvormen en -patronen. Deze planten verkiezen helder, indirect licht maar kunnen ook in matig licht gedijen. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Peperomia’s hebben een goed doorlatende grond nodig en moeten tussen gietbeurten door licht uitdrogen. Overbewatering vermijden om wortelrot te voorkomen. Deze planten hebben een gemiddelde luchtvochtigheid nodig en vereisen weinig voeding; voed ze elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Peperomia.

Standplaats

Peperomia varieert in soorten met verschillende lichtbehoeften, maar de meeste prefereren helder, indirect licht. Een plek op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal voor de meeste Peperomia-soorten.

Sommige kunnen ook goed doen in iets minder lichte omstandigheden. Direct zonlicht kan bij sommige soorten bladverbranding veroorzaken, terwijl onvoldoende licht de groei kan belemmeren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Peperomia planten hebben matig water nodig; hun grond moet licht vochtig zijn, maar niet doorweekt.

Tijdens het groeiseizoen is het aanbevolen om eens in de week tot eens in de twee weken water te geven, afhankelijk van de soort en de omstandigheden.

In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief groeit, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, matig vochtige omstandigheden, typerend voor ondergroeiende planten in tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, rijke grond met veel organisch materiaal; verdraagt een breed scala aan omstandigheden.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, aanpasbaar aan verschillende binnenomgevingen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om beschadigde bladeren te verwijderen of voor vormgeving; vereist over het algemeen minimale snoei.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar vatbaar voor overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Over het algemeen gematigde groei, waarbij sommige soorten in ideale omstandigheden sneller groeien.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; gedijt goed in licht krappe omstandigheden, waardoor minder vaak verpotten nodig is.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Peperomia video's

8 Peperomia Obtusifolia Care Tips and Tricks

Peperomia Argyreia care and extreme Propagation

Peperomia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Peperomia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Peperomia soorten

kamerplanten

Peperomia Fire Sparks

kamerplanten

Peperomia Milano

kamerplanten

Peperomia Obtusifolia

kamerplanten

Peperomia Obtusifolia Green Gold

kamerplanten

Peperomia Pepperspot

kamerplanten

Peperomia Piccolo Banda

kamerplanten

Peperomia Prostrata

kamerplanten

Peperomia Rain Drop

kamerplanten

Peperomia Rana Verde

kamerplanten

Peperomia Rosso

kamerplanten

Peperomia Rotundifolia

kamerplanten

Peperomia Tetraphylla Hope

kamerplanten

Peperomia Verticillata Red

Must-haves om jouw Peperomia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken