Monstera

Gatenplant
Monstera verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika
 • Bekend om zijn gaten bevattende bladeren
 • Vereist indirect zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond

Monstera, bekend om zijn gaten bevattende bladeren, is een tropische plant inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika. De Monstera deliciosa, ook wel ‘gatenplant’ genoemd, is vooral populair vanwege zijn decoratieve bladeren die een unieke eye-catcher vormen in elk interieur.

Monsteras vereisen indirect zonlicht en vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze kunnen ook luchtwortels ontwikkelen in hun zoektocht naar water.

Monstera verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren, Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Monstera kamerplant, ook wel Gatenplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Monstera soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Monstera verzorging

Algemene verzorging

Monstera, vaak “gatenplant” genoemd vanwege de unieke perforaties in de bladeren, verkiest helder, indirect licht maar kan ook in lager licht gedijen. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en laat de bovenste laag van de grond uitdrogen tussen de gietbeurten. Monstera’s gedijen bij hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig besproeien of de pot op een schotel met vochtige kiezels plaatsen is aan te raden.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Monstera.

Standplaats

Monstera, waaronder de populaire Monstera deliciosa (gatenplant), heeft helder, indirect licht nodig om goed te groeien. Een locatie binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of onder het licht van een zuid- of westraam met een lichtdoorlatend gordijn zou ideaal zijn.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de ontwikkeling van de karakteristieke bladspleten en -gaten kan belemmeren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Monstera planten hebben een voorkeur voor een gelijkmatig vochtige grond tijdens hun groeiseizoen.

Eens per week water geven is meestal voldoende, afhankelijk van de lichtintensiteit en luchtvochtigheid in de kamer. Zorg wel dat er geen water onderin de pot blijft staan, om wortelrot te voorkomen.

Tijdens de herfst en winter, als de groei vertraagt, kan de watergift worden teruggebracht tot eens in de twee weken of wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan de warme, vochtige omstandigheden van tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft rijke, goed drainerende grond nodig; geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om te gedijen, vergelijkbaar met zijn inheemse tropische bossen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om de grootte te controleren, vorm te geven of beschadigde bladeren te verwijderen; kan worden gesnoeid om vollere groei te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor overbewatering en slechte luchtcirculatie, wat leidt tot schimmelziekten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral in vochtige en heldere omstandigheden, met snel vergrotende bladeren.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan orale irritatie en slikproblemen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om zijn snelle groei en grote wortelstelsel te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Monstera video's

7 MONSTERA Plant Care Tips You Need to KNOW

Monstera adansonii care and propagation

Monstera alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Monstera kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Monstera soorten

kamerplanten

Monstera Adansonii

kamerplanten

Monstera Adansonii Mint

kamerplanten

Monstera Deliciosa

kamerplanten

Monstera Minima

kamerplanten

Monstera Pertusum

kamerplanten

Monstera Thai Constellation

Must-haves om jouw Monstera te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken