Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant
Chlorophytum verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen
 • Snelle groei van babyplantjes

Chlorophytum, vaak graslelie of spinplant genoemd, is een geslacht van makkelijk te verzorgen kamerplanten die oorspronkelijk uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië komen.

Ze zijn extreem populair vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen en de snelle groei van babyplantjes aan hun stengels, die gemakkelijk kunnen worden verpot om nieuwe planten te vormen.

Chlorophytum verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Jaarlijks verpotten
Scheuren, Scheuten / pups
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Chlorophytum kamerplant, ook wel Graslelie, Spinnenplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Chlorophytum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Chlorophytum verzorging

Algemene verzorging

Chlorophytum, vooral bekend als de Graslelie of Spider Plant, is een uiterst onderhoudsvriendelijke plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant verkiest helder, indirect licht maar kan zich ook aanpassen aan minder licht. Direct zonlicht kan de bladeren verbleken.

Water geven als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is voldoende, maar vermijd de grond volledig uit te laten drogen. Chlorophytums zijn niet veeleisend qua luchtvochtigheid, maar ze zullen gedijen met een beetje extra luchtvochtigheid.

Een matige, maandelijkse voeding tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige, vloeibare meststof bevordert een gezonde groei en de vorming van de karakteristieke “baby’s” of uitlopers.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Chlorophytum.

Standplaats

Chlorophytum, beter bekend als de spinnenplant of graslelie, kan zich zeer goed aanpassen en kan groeien in een breed scala aan lichtomstandigheden, van helder, indirect licht tot halfschaduw.

Idealiter plaats je deze plant nabij een raam op het oosten of westen, waar hij gefilterd licht ontvangt. Chlorophytum kan ook in lichtere schaduw gedijen, maar de groeisnelheid en de productie van uitlopers kunnen afnemen bij lagere lichtniveaus.

Direct zonlicht, vooral in de zomer, moet worden vermeden omdat dit de bladeren kan verschroeien.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze plant is tolerant ten opzichte van onregelmatige watergift, maar geeft de voorkeur aan een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Één tot twee keer per week een scheutje water geven in de lente en zomer is meestal voldoende.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de frequentie worden verlaagd naar eens in de twee weken, aangezien de plant minder water verbruikt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Kan gedijen in een reeks omstandigheden, maar geeft de voorkeur aan de milde temperaturen van subtropische klimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, rijke grond met veel organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Verdraagt ​​een breed scala aan luchtvochtigheidsniveaus, maar gedijt het beste bij matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om bruine uiteinden te verwijderen en bossige groei te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Zeer veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral wat betreft het produceren van offset en nieuwe groei.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Snelgroeiend en kan snel potgebonden raken, waardoor jaarlijks verpotten noodzakelijk is.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Chlorophytum video's

Spider Plant Care: How To Grow Chlorophytum Comosum

10 Tips To Stop Brown Tips On Your Spider Plant

Chlorophytum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Chlorophytum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Chlorophytum soorten

kamerplanten

Chlorophytum Atlantic

kamerplanten

Chlorophytum Bonnie

kamerplanten

Chlorophytum Comosum Variegatum

kamerplanten

Chlorophytum Laxum

kamerplanten

Chlorophytum Ocean

Must-haves om jouw Chlorophytum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken