Coffea

Arabica coffee
Coffea verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Rubiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Afrika en tropisch Azië
 • Kan binnenshuis worden gekweekt
 • Produceert geurige witte bloemen en koffiebessen

Coffea is een inheemse plant en vind je in Afrika en tropisch Azië. Deze soort omvat planten zoals Coffea arabica en Coffea canephora (Robusta). De planten gedijen in rijke, goed gedraineerde grond en vereisen veel indirect zonlicht. Koffieplanten kunnen binnenshuis worden gekweekt voor hun glanzende bladeren en soms zelfs voor hun geurige witte bloemen die uiteindelijk ontwikkelen tot koffiebessen.

Coffea verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Koffiebladroest, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Coffea kamerplant, ook wel Arabica coffee genoemd. Daarnaast vind je informatie over Coffea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Coffea verzorging

Algemene verzorging

Coffea, bekend om zijn koffiebonen, is een interessante kamerplant die niet alleen voor zijn oogst wordt gewaardeerd, maar ook als sierplant. Coffea planten verkiezen helder, indirect licht en moeten beschermd worden tegen direct zonlicht.

Ze houden van een constant vochtige grond zonder dat deze doorweekt is; zorg voor een goede drainage van de pot. Deze planten floreren bij een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof. Let erop dat het enkele jaren kan duren voordat er daadwerkelijk koffiebonen worden geproduceerd.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Coffea.

Standplaats

Coffea, de plant waarvan koffiebonen afkomstig zijn, prefereert helder, indirect licht maar kan enige directe ochtendzon verdragen. Een ideale plaatsing is nabij een raam op het oosten waar de plant de ochtendzon kan opvangen of een raam op het westen waar het late middaglicht binnenvalt.

Te veel direct zonlicht, vooral in de hete middaguren, kan de bladeren beschadigen, terwijl onvoldoende licht de groei kan belemmeren en de productie van koffiebonen kan verminderen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Koffieplanten genieten van een licht vochtige grond en hebben regelmatig water nodig. Tijdens de lente en zomer, geef je ze ongeveer eens per week water, en let vooral op dat de grond niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de koelere maanden van de herfst en winter, verlaag de watergift naar eens in de twee weken, omdat de plant dan minder water verbruikt en de verdamping trager is.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Het best geschikt voor de warme, vochtige omstandigheden van tropische hooglanden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan rijke, goed drainerende en licht zure grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse subtropische habitat.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om vorm te geven, bossigheid te bevorderen en productiviteit te behouden.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor specifieke schimmelziekten zoals koffiebladroest onder bepaalde omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Koffiebladroest - Een schimmelziekte die koffieplanten aantast, gele-oranje vlekken op bladeren veroorzaakt, leidend tot bladverlies en verminderde opbrengst.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met snellere groei onder ideale omstandigheden maar over het algemeen stabiel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Cafeïne kan in grote hoeveelheden giftig zijn voor huisdieren.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid; heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Coffea video's

COFFEE PLANT CARE INDOORS

Coffee Plant Care & Growing Guide

Coffea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Coffea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Coffea soorten

kamerplanten

Coffea Arabica

Must-haves om jouw Coffea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken