Aralia

Polyscias
Aralia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Voornamelijk uit Oost-Azië en Amerika
 • Geliefd om de unieke bladvormen
 • Statement in jouw interieur

Aralia planten komen voornamelijk voor in Oost-Azië en Amerika. Ze variëren van kamerplanten tot grote bomen in het wild. Binnensoorten zoals de Polyscias scutellaria (parapluplant) zijn geliefd om hun unieke bladvormen en maken een behoorlijk statement in jouw interieur.

Aralia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Spint
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Aralia kamerplant, ook wel Polyscias genoemd. Daarnaast vind je informatie over Aralia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Aralia verzorging

Algemene verzorging

Aralia planten, onderdeel van de familie Araliaceae, staan bekend om hun opvallende bladeren en houtachtige stammen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor binnenshuis. Ze geven de voorkeur aan matig tot helder, indirect licht maar kunnen ook in lagere lichtomstandigheden overleven. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Aralia’s vereisen een gelijkmatig vochtige grond, vooral in de groeiperiodes, maar laat de grond tussen de gietbeurten door iets opdrogen om overbewatering te voorkomen. Deze planten doen het goed in normale kamerluchtvochtigheid, maar de bladeren zullen glanzender blijven als ze af en toe worden besproeid. Minder water is nodig in de winter.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Aralia.

Standplaats

Aralia planten hebben behoefte aan helder, indirect licht of gefilterd zonlicht. Een standplaats enkele meters van een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam is ideaal.

Aralia’s kunnen enige directe zon in de ochtend of late namiddag verdragen, maar te veel direct zonlicht kan leiden tot bladverbranding. Te weinig licht resulteert in uitgerekte stengels en een verlies van bladvolume, waardoor de plant een minder volle uitstraling krijgt.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Aralia planten hebben tijdens het groeiseizoen een matige waterbehoefte. Geef deze planten eens per week water, waarbij u toelaat dat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten door licht uitdroogt.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Kan koelere omstandigheden verdragen die typerend zijn voor subtropische omgevingen.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan rijke, vochtige, goed drainerende grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Kan zich aanpassen aan een scala aan luchtvochtigheidsniveaus, maar geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei voor vormgeving en om ongewenste groei te verwijderen; kan worden gesnoeid om een gewenste grootte te behouden.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Relatief bestand tegen ziekten maar kan vatbaar zijn voor plagen in droge omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Spint - Kleine spinachtige plagen die fijne webben op planten veroorzaken, leidend tot vergeling of gespikkelde bladeren.

Groei

Kan snel groeien wanneer jong, maar heeft over het algemeen een matig groeitempo.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Kan milde irritatie veroorzaken bij inslikken; meestal niet-giftig.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend en heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Aralia video's

How to Grow and Care for Ming Aralia

Fabian Aralia Stump (Polyscias scutellaria) Plant Care Guide

Aralia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Aralia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Aralia soorten

kamerplanten

Aralia Balfourii

kamerplanten

Aralia Fabian

kamerplanten

Aralia Ming

kamerplanten

Aralia Scutellaria Balfourii

Must-haves om jouw Aralia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken