Schefflera

Vingersboom
Schefflera verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Populair als kamerplanten vanwege hun exotische uiterlijk
 • Hebben aantrekkelijke, handvormige bladeren
 • Inheems in warme, vochtige gebieden van de wereld

Schefflera, ook bekend als vingersboom, is een geslacht van tropische bomen en struiken die inheems zijn in warme, vochtige gebieden van de wereld, zoals Australië, Nieuw-Guinea, en Zuidoost-Azië. Deze planten zijn populair als kamerplanten vanwege hun gemak van verzorging en aantrekkelijke, handvormige bladeren die een exotische vibe aan interieurs toevoegen.

Schefflera verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Schefflera kamerplant, ook wel Vingersboom genoemd. Daarnaast vind je informatie over Schefflera soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Schefflera verzorging

Algemene verzorging

Schefflera, ook wel bekend als de parapluplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn makkelijke verzorging en aantrekkelijke blad. Deze plant heeft helder, indirect licht nodig en kan wat directe zon verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de grond gelijkmatig vochtig, zonder dat de plant in water staat. Schefflera’s waarderen een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid; overweeg daarom regelmatig te sproeien.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Schefflera.

Standplaats

Schefflera, of de vingersboom, heeft helder, indirect licht nodig om goed te groeien. Een locatie binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is optimaal.

Schefflera kan enige directe zon in de ochtend of late namiddag verdragen, maar te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Onvoldoende licht zal de groei belemmeren en kan leiden tot een verlies van blad.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Schefflera heeft een gemiddelde waterbehoefte. In de lente en zomer, het groeiseizoen, is het aan te raden om de grond licht vochtig te houden en ongeveer eens per week water te geven. Laat de grond tussen de gietbeurten door enigszins uitdrogen.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, enigszins vochtige omstandigheden, typerend voor tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke en licht zure grond nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Aanpasbaar aan een scala aan luchtvochtigheid, maar presteert het beste bij matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om de grootte en vorm te controleren, en beschadigde bladeren te verwijderen; verdraagt zware snoei.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten in overdreven natte omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend onder ideale omstandigheden, met snelle bladproductie en hoogtetoename.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Kan orale irritatie, braken en ademhalingsproblemen veroorzaken bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om zijn snelle groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Schefflera video's

Schefflera arboricola care and propagation in soil and water

Caring for a Schefflera Plant

Schefflera alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Saxifraga

Steenbreek

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Schefflera kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Schefflera soorten

kamerplanten

Schefflera Amate

kamerplanten

Schefflera Arboricola

kamerplanten

Schefflera Charlotte

kamerplanten

Schefflera Compacta

kamerplanten

Schefflera Gold Capella

kamerplanten

Schefflera Melanie

Must-haves om jouw Schefflera te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken