Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm
Rhapis verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Aziatische regenwouden
 • Populair voor binnen- en buitengebruik
 • Kan de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren

Rhapis, bekend als de stokpalm of damepalm, is een geslacht van kleine tot middelgrote, waaierpalmen die inheems zijn in Aziatische regenwouden. Deze palmen zijn populair voor binnen- en buitengebruik vanwege hun elegante uiterlijk en het feit dat ze goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Rhapis-palmen zijn makkelijk te verzorgen en kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren.

Rhapis verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Gemiddeld water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Laag risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Rhapis kamerplant, ook wel Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Rhapis soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Rhapis verzorging

Algemene verzorging

Rhapis, ook bekend als de bamboepalm of damepalm, is een onderhoudsvriendelijke palm die goed gedijt binnenshuis. Deze palmsoort verkiest helder, indirect licht maar kan ook in lage lichtomstandigheden overleven.

Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de grond gelijkmatig vochtig, zonder dat de wortels in het water staan. Rhapis palmen waarderen een hogere luchtvochtigheid; overweeg regelmatig te sproeien om de ideale vochtigheidsgraad te behouden.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige, vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Rhapis.

Standplaats

Rhapis, ook bekend als de stokpalm of bamboepalm, heeft heeft indirect licht nodig maar kan ook in lagere lichtomstandigheden gedijen. Een plaatsing op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of oosten, of onder het gefilterde licht van een zuid- of westraam, is geschikt.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl onvoldoende licht de groei kan vertragen en het blad kan verdunnen.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Rhapis heeft een gelijkmatig vochtige grond nodig zonder dat de wortels in water staan. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het aan te raden om de palm eens in de week water te geven, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis.

In de herfst en winter, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, rekening houdend met de verminderde waterbehoefte tijdens deze rustperiode.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, enigszins vochtige omstandigheden, typerend voor subtropische omgevingen.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke en licht zure tot neutrale grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, geschikt voor zijn kenmerken van ondergroeiende palmbomen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig voor onderhoud.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Relatief bestand tegen ziekten maar kan problemen ondervinden in overdreven vochtige omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Vrouwenpalmen hebben een matig groeitempo, waarbij zorgvuldig water geven en voeden de groei bevorderen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Rhapis video's

Lady Palm Repot PLUS Care & Info

Plant Profile Lady Palm

Rhapis alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Saxifraga

Steenbreek

Syngonium

Pijlpuntplant

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Rhapis kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Rhapis soorten

kamerplanten

Rhapis Excelsa

kamerplanten

Rhapis Humilis

Must-haves om jouw Rhapis te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken