Asparagus

Kwartjesplant
Asparagus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Omvat zowel eetbare als sierplanten
 • Populair in bloemstukken en als hangplanten
 • Afkomstig uit Europa, Azië en Afrika

Asparagus, bekend van de eetbare asperge (Asparagus officinalis), omvat ook sierplanten zoals de Asparagus setaceus, vaak aangeduid als ‘sierasperge’. Deze planten zijn afkomstig uit Europa, Azië en Afrika. Sierasperges hebben fijne, naaldachtige bladeren en zijn populair in bloemstukken en als hangplanten.

Asparagus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Fusariumverwelking, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Asparagus kamerplant, ook wel Kwartjesplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Asparagus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Asparagus verzorging

Algemene verzorging

Asparagus planten, bekend om hun fijn gevederde bladeren, behoren tot de familie van de lelieachtigen zoals de lelie, narcis, knoflook en prei.

Ze prefereren helder, indirect licht maar kunnen ook in lagere lichtomstandigheden overleven. Direct zonlicht kan de delicate bladeren beschadigen, dus plaats ze op een locatie met gefilterd licht.

Deze planten hebben regelmatig water nodig tijdens het groeiseizoen, maar laat de grond tussen de gietbeurten door uitdrogen. Asparagus planten houden van een hoge luchtvochtigheid, dus het besproeien van de bladeren of het plaatsen van de pot op een schaal met kiezelstenen en water kan helpen om een gunstige omgeving te creëren.

Voed ze in het voorjaar en de zomer maandelijks met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Asparagus.

Standplaats

Asparagus planten, bekend om hun fijne, veerachtige bladeren, geven de voorkeur aan helder, indirect licht. Een plek op 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of westen is ideaal. Ze kunnen ook gedijen in lichtere schaduw, zoals nabij een raam op het noorden.

Te veel direct zonlicht kan de fijne bladeren verschroeien, terwijl te weinig licht kan resulteren in zwakke groei en het verliezen van hun levendige groene kleur.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De Asparagus plant heeft regelmatig water nodig om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Ongeveer eens per week water geven is geschikt, met aanpassingen op basis van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd naar eens in de twee weken.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit goed in een reeks klimaten, maar geeft de voorkeur aan gematigde omstandigheden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan rijke, goed drainerende grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, kan wat variatie verdragen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om de grootte te controleren en dode bladeren te verwijderen; kan zwaar worden gesnoeid indien nodig.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten, vooral bij slechte drainageomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral wanneer voorzien van voldoende voedingsstoffen en water.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Niet de groente; de sierplant heeft saponinen die misselijkheid kunnen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Asparagus video's

Asparagus retrofractus (Asparagus fern) Houseplant Care

Asparagus Fern Care: What to Know

Asparagus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Asparagus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Asparagus soorten

kamerplanten

Asparagus Falcatus

kamerplanten

Asparagus Plumosus

kamerplanten

Asparagus Setaceus

kamerplanten

Asparagus Sprengeri

Must-haves om jouw Asparagus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken